Početna Kultura Nagrada “Predrag Pedja Tomanović” glumicama Sonji Isailović i Bojani Milanović

Nagrada “Predrag Pedja Tomanović” glumicama Sonji Isailović i Bojani Milanović

0

Odlukom žirija ovogodišnja nagrada “Predrag Pedja Tomanović” ravnopravno je pripala glumicama Srpskog narodnog pozorišta Sonji Isailović i Bojani Milanović za tumačenje uloge Dženis Džoplin u predstavi tog pozorišta “Ko je ubio Dženis Džoplin“.

U obrazloženju žirija navodi se da je i pored otežanih okolnosti u kojima su pozorišta radila tokom 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, u SNP-u izvedeno šest premijera i ostvareno nekoliko vrhunskih uloga.

Nažalost, mnoge predstave nisu često reprizirane i čekaju na normalizaciju okolnosti kako bi se pokazale pred publikom. Predstava koja je, uprkos svemu, uspela da pronadje put do publike, da pridobije i stručnu pozorišnu javnost i pojavi se na nekoliko festivala u 2020. godini, svakako je predstava ‘Ko je ubio Dženis Džoplin?’ prema tekstu Tijane Grumić i konceptu i režiji Sonje Petrović – navodi se u obrazloženju.
Prema oceni žirija, u ovoj predstavi nesumnjivo su glavni utisak ostavile dve sjajne glumice – Sonja Isailović i Bojana Milanović.

Obe tumače glumački i pevački vrlo zahtevnu ulogu Dženis Džoplin, a snagom dara, neverovatnom energijom i veštinom interpretacije, donose izuzetan kvalitet i istinsko uživanje za publiku. Postupak rediteljke da dve glumice igraju naslovnu ulogu može se okarakterisati kao izvanredan i veoma kreativan, a Bojana i Sonja su svojim talentom i bogatstvom scenskog izraza, uspele da takav postupak učine spektakularnim – navodi se u odluci žirija.

Žiri je radio u sastavu: direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel (predsednik žirija), pozorišna kritičarka Nataša Gvozdenović i pozorišni reditelj Predrag Štrbac.

Nagradu dodeljuje Zadužbina “Predrag Pedja Tomanović” svake godine 17. januara, na dan rodjenja “mladog, velikog glumca”.

Osnivači Zadužbine su roditelji Milena i Milorad Tomanović, a svrha je dodeljivanje nagrade za najbolju ulogu koju je ostvario glumac u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u prethodnoj kalendarskoj godini.

Zadužbina dodeljuje i nagradu najboljem diplomiranom studentu master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu čiji prosek ocena ne može biti niži od devet, a na osnovu predloga Akademije umetnosti, najbolji student studijskog programa Gluma na srpskom jeziku koji je završio osnovne akademske studije u kalendarskoj 2020. godini je Anica Petrović, u klasi profesora Nikite Milivojevića.

Nagrade “Predrag Pedja Tomanović” biće uručene u subotu, 16. januara, na sceni “Pera Dobrinović”, nakon izvodjenja predstave “Ko je ubio Dženis Džoplin?”.

Izvor: Beta.rs
Foto: SNP / V. Veličković i Dejan Petrović