Početna Kultura Najavljeno svečano otvaranje izložbe “Nova religija” Dejmijana Hersta

Najavljeno svečano otvaranje izložbe “Nova religija” Dejmijana Hersta

dh

Otvaranje izložbe “Nova religija” Dejmijana Hersta, koje je zakazano za 2. septembar u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, najavljeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Novom Sadu. Tom prilikom istaknuto je da Herst izložbom želi da pokrene razmišljanje o religiji, umetnosti, ljubavi i nauci, jer to su, kako sam umetnik kaže, instrumenti da ljudi pronađu svoj životni put. Kustos izložbe galerista Pol Stolper iz Londona rekao je da je prostor za izložbu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine apsolutno savršen za tu veliku postavku i zahvalio se na prilici da rad britanskog umetnika bude predstavljen publici u Novom Sadu.

“Ovaj događaj privući će veliku pažnju javnosti u našoj zemlji ali i šire, s obzirom na to da se izložba Dejmijana Hersta po prvi put organizuje u Srbiji. Takođe za nas je jako bitan trenutak organizacije ove izložbe, jer će to svakako uticati na kvalitet prezentacije Novog Sada u procesu kandidature za EPK 2021. godine. Siguran sam da će izložba proći u najboljem redu i da će ostvariti dobru komunikaciju sa publikom”, naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. Direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanja Kojić-Mladenov istakla je da je prezentacija radova Dejmijana Hersta velika čast i izuzetna prilika za dostizanje visokih muzeoloških standarda, usavršavanje znanja i razvoj međunarodne saradnje.

“Herst je oduvek bio umetnik za koga se može reći da je demokratičan. Oduvek je svojim delima privlačio najširu publiku, a njegov rad je pokretao dijalog i debatu. Nadam se da će to biti slučaj i sa izložbom u Novom Sadu”, izjavila je direktorka Britanskog saveta za Zapadni Balkan Kler Sirs.

Nemanja Milenković predsednik Organizacionog odbora Novi Sad ”2021” istakao je da malo koji grad u regionu, poput Novog Sada, može da se pohvali da je u godinu dana imao izložbu Direra, renesansnog genija, nastup pop zvezde Eli Golding, koncert Stefana Milenkovića, svetski priznatog virtuoza na violini i sada i izložbu Dejmijana Hersta.

“To su reference za naš grad, ali i podstrek viziji u kojoj možemo sebi da zagolicamo maštu i kažemo: Ako je ovako 2016. kada smo kandidat, kako li će tek biti 2021. godine kada postanemo Evropska prestonica kulture”, rekao je Milenković. Zamenik Pokrajinskog sekretara za kulturu javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Nebojša Kuzmanović istakao je da pored velikog kulturno-umetničkog značaja, izložba intrigantnog umetnika predstavlja priliku da saznamo na koji način u Velikoj Britaniji pristupaju organizaciji ovako velikih događaja.

Izložba, koja će biti otvorena do 14. oktobra, organizuje se u saradnji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Britanskog saveta i galerije “Pol Stolper” iz Londona, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Uprave za kulturu Grada Novog Sada, Organizacionog odbora Novi Sad “2021” i kompanije “KPMG”.

Autor: NsHronika.rs