Početna Kultura Najavljeno svečano otvaranje izložbe “Nova religija” Dejmijana Hersta

Najavljeno svečano otvaranje izložbe “Nova religija” Dejmijana Hersta

0

dh

Otvaranje izložbe “Nova religija” Dejmijana Hersta, koje je zakazano za 2. septembar u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, najavljeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Novom Sadu. Tom prilikom istaknuto je da Herst izložbom želi da pokrene razmišljanje o religiji, umetnosti, ljubavi i nauci, jer to su, kako sam umetnik kaže, instrumenti da ljudi pronađu svoj životni put. Kustos izložbe galerista Pol Stolper iz Londona rekao je da je prostor za izložbu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine apsolutno savršen za tu veliku postavku i zahvalio se na prilici da rad britanskog umetnika bude predstavljen publici u Novom Sadu.

“Ovaj događaj privući će veliku pažnju javnosti u našoj zemlji ali i šire, s obzirom na to da se izložba Dejmijana Hersta po prvi put organizuje u Srbiji. Takođe za nas je jako bitan trenutak organizacije ove izložbe, jer će to svakako uticati na kvalitet prezentacije Novog Sada u procesu kandidature za EPK 2021. godine. Siguran sam da će izložba proći u najboljem redu i da će ostvariti dobru komunikaciju sa publikom”, naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. Direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanja Kojić-Mladenov istakla je da je prezentacija radova Dejmijana Hersta velika čast i izuzetna prilika za dostizanje visokih muzeoloških standarda, usavršavanje znanja i razvoj međunarodne saradnje.

“Herst je oduvek bio umetnik za koga se može reći da je demokratičan. Oduvek je svojim delima privlačio najširu publiku, a njegov rad je pokretao dijalog i debatu. Nadam se da će to biti slučaj i sa izložbom u Novom Sadu”, izjavila je direktorka Britanskog saveta za Zapadni Balkan Kler Sirs.

Nemanja Milenković predsednik Organizacionog odbora Novi Sad ”2021” istakao je da malo koji grad u regionu, poput Novog Sada, može da se pohvali da je u godinu dana imao izložbu Direra, renesansnog genija, nastup pop zvezde Eli Golding, koncert Stefana Milenkovića, svetski priznatog virtuoza na violini i sada i izložbu Dejmijana Hersta.

“To su reference za naš grad, ali i podstrek viziji u kojoj možemo sebi da zagolicamo maštu i kažemo: Ako je ovako 2016. kada smo kandidat, kako li će tek biti 2021. godine kada postanemo Evropska prestonica kulture”, rekao je Milenković. Zamenik Pokrajinskog sekretara za kulturu javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Nebojša Kuzmanović istakao je da pored velikog kulturno-umetničkog značaja, izložba intrigantnog umetnika predstavlja priliku da saznamo na koji način u Velikoj Britaniji pristupaju organizaciji ovako velikih događaja.

Izložba, koja će biti otvorena do 14. oktobra, organizuje se u saradnji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Britanskog saveta i galerije “Pol Stolper” iz Londona, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Uprave za kulturu Grada Novog Sada, Organizacionog odbora Novi Sad “2021” i kompanije “KPMG”.

Autor: NsHronika.rs