Početna Kultura Najveća biblioteka za slepe na Balkanu kuburi sa literaturom

Najveća biblioteka za slepe na Balkanu kuburi sa literaturom

0

Na novosadskom sajmu knjiga prvi put je predstavljen rad biblioteke za slepe “Dr Milan Budimir”. Tim povodom je pokrenuta tema “Izazovi izdavaštava za osobe sa oštećenjem vida u Republici Srbiji” i evo koji su zaključci.

U okviru Saveza slepih Srbije više od pola veka postoji i radi najveća biblioteka za slepe na Balkanu “Dr Milan Budimir”. Tokom godina postojanja susretali su se sa brojnim preprekama, a i dalje imaju problem sa nedostatkom literature za slepe i slabovide učenike i studente.

“Možemo pričati i o nečemu što je pozitivno, a to je primena zakona o marageškom sporazumu o ratifikaciji marakeškom ugovoru što znači da naša biblioteka odnosno Srbija sada može da vrši razmenu audio knjiga i knjiga na brajevom pismu u dostupnom formatima za slepe i slabovide osobe sa drugim zemljama, sa svim zemljama potpisnicama ovog važnog ugovora.”, kaže Jelena Stojanović, sekretar Saveza slepih Srbije.

Biblioteka za slepe i slabovide poseduje preko 50.000 knjiga na Brajevom pismu, kao i više od 8.000 naslova u audio formatu.

“Jedini izvor zapravo za susretanje sa novim naslovima i novim knjigama za slepe i slabovide jesu biblioteke za slepe i produkcija koje oni ostvaruju.

Naša biblioteka zapravo funkcioniše u sklopu Saveza slepih Srbije, naš katalog se može videti na sajtu Saveza slepih, a knjige mogu da se poruče telefonski, poštom, ili ličnim dolaskom u biblioteku”, ističe bibliotekar Boris Dončić.

U narednom periodu biće postavljena on lajn biblioteka za slepe i slabovide, a od aktivnosti predviđaju se književni susreti sa poznatim piscima i književnicima.

Izvor i foto: RTV