Početna Kultura Nastavlja se manifestacija “Leto na Trgu galerija”

Nastavlja se manifestacija “Leto na Trgu galerija”

0

Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića svakog leta novosadskoj publici nude besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom. Naši sugrađani mogu u večernjim satima da učestvuju u atraktivnim sadržajima koji prikazuju raznovrsnost svetske i nacionalne kulturne baštine i značaj njihovog očuvanja. Svakog četvrtka u 21.00 sat, moći će da uživaju u opuštajućoj atmosferi zahvaljujući putopisnim pričama, kvizu o umetnosti, koncertima, filmskim projekcijama i predavanjima.

S obzirom na pogoršanje zdravstvene situacije u zemlji tokom leta, manifestacija je bila na kratko odložena, da bi od ovog četvrtka, 27. avgusta bilo omogućeno da se program nastavi, na zadovoljstvo organizatora i publike.

U četvrtak, 27. avgusta u 21.00 sat biće održano veče Ruska čajanka: tradicija i umetnost Marije Stoborod Šibanove. Zahvaljujući ovoj Ruskinji zaljubljenoj u umetnost, istoriju i gastronomiju, publika će uz degustaciju posebnog ledenog čaja, imati prilike da čuje zanimljivu priču o tome kako je jedan Srbin doneo kineski čaj u Evropu, kako je čajanka postala deo svakodnevnog života u Rusiji i kako se ova tradicija odrazila na umetnička dela poznatih ruskih slikara.

Muzejske ustanove na Trgu galerija svojim delovanjem, kolekcijama i najrazličitijim programima oživljavaju Trg i čine ga umetničkim središtem Novog Sada. Manifestacija Leto na Trgu galerija je još jedan način da ukažemo na Trg kao jednu od značajnih kulturnih tačaka po kojoj će Novi Sad biti prepoznatljiv kao Evropska prestonica kulture. Zahvaljujući konceptu same manifestacije, oživljava se prostor Trga kao potencijalnog kulturnog jezgra grada, kao mesta za uživanje i provođenje slobodnog vremena.

Realizaciju manifestacije Leto na Trgu galerija 2020. omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

U skladu sa najnovijim merama zdravstvene zaštite i preporukama, ustanove kulture su izuzete od opšteg pravila ograničenja okupljanja do 10 ljudi, ali uz poštovanje preventivnih mera – nošenja maski i fizičkog distanciranja.

Izvor: RTV
Foto: Promo/Galerija Matice srpske