Početna Kultura Njuz.net promovisao knjigu “Prava istorija sveta”

Njuz.net promovisao knjigu “Prava istorija sveta”

0

Istorija Sveta (1)

Sinoć je SKCNS Fabrika bila mala da primi sve one koji su hteli da prisustvuju promociji knjige “Prava istorija sveta”, koju su zajedničkim snagama napisali tvorci Njuz.neta. Dobro poznata ekipa koja je svoje delovanje započela pre pet godina upravo na Fejsbuku, čime je dobila armiju obožavalaca, plasirajući vesti koje se suprotstavljaju realnosti i na duhovit način oslikavaju lice sadašnjeg vremena.

Impresivna knjiga, sa elementima Monti Pajtonovskog humora, bavi se istorijom sveta na jedan duhovit i istovremeno, cerebralan način, često izvrgavajući ruglu jednu, konvencionalno shvaćenu istoriju. Njuz.net zapravo je uveo jednu banalizaciju u formi novinskih vesti i u tom smislu daje poruku o istoriji i prošlosti sveta.

Istorija Sveta (2)

Ova knjiga nas uči tome da je istorija nešto, što mi konstruišemo, pojednostavljenjo iz političko propagandnih razloga! Autori su u tome uspeli, modernim novinarskim vokabularom, vestima. Dolazi do raskrinkavanja istorijskih i mitoloških figura, imamo “kraljicu šopinga” Nefertiti, plagijatora Homera, Hipokrata koji prima mito od pacijenata, Rembranta koji je naslikao selfi i još mnogo intetesantnih istorijskih ličnosti – rekao je istoričar Aleksej Kišjuhas.

Na promociji su pored autora, i istoričara Kišjuhasa, učestvovali Dejan Ćirjaković i Nikola Škorić, popularni dvojac iz emisije “Državni posao”, koji su izrazili veliko zadovoljstvo što je novosadska publika došla u velikom broju.

Istorija Sveta (3)

Kada smo videli ko sve danas u Srbiji piše knjige, došli smo na ideju da napravimo nešto što će obuhvatiti svetsku istoriju, počevši od Adama i Eve. Veći deo knjige se zasniva na istorijkim događajima koji su svima poznati. Namenjena je kako onima koji znaju da čitaju između redova, ali prvenstveno ljudima koji znaju da čitaju – obrazložili su autori!

Novosadska publika bila je iznenađujuće raspoložena i animirana da postavlja pitanja nakon izlaganja samih autora, što samo govori o tome da nam je humor, u današnje vreme, i te kako potreban, kako bi izašli iz svakodnevice, koja na žalost, nije tako sjajna!

Istorija Sveta (4)

Autor: Bojana Šević
Foto: Petar Mirosavljević