Početna Kultura Nova pristaništa kulture u okolini Novog Sada

Nova pristaništa kulture u okolini Novog Sada

0

 

Sremski Karlovci, Sremska Kamenica, Irig, Čerević, Banoštor i Novi Rakovac mesta su koja će tokom čitavog vrelog avgusta biti centri umetničkih programa Evropske prestonice kulture i programskog luka „Dunavsko more”.

Prva stanica biće Banoštor gde će se održati manifestacija „Velika slama” koja će spojiti gostujuće umetnike i studente Akademije umetnosti u Novom Sadu, na čelu s osiječkim umetnikom Nikolom Falerom. Monumentalne skulpture od slame, visoke tri metra, predstaviće ptice, konje, cveće — floru i faunu dunavskoravničarskog kraja. Skulpture će nastajati tokom šest dana radionica, a najatraktivniji deo programa očekuje nas 7. avgusta, kada se skulpture spaljuju po uzoru na drevni ritual u znak zahvalnosti za žetvene plodove.

Dunavskim morem ploviće i poznati slovenački kantautor Robert Pešut, poznatiji kao Magnifico, di-džej Killo Killo, istarska grupa Gustafi, mađarski Pannonia Allstars Ska Orchestra i francuski La Caravane Passe, i to u okviru Dunavskog kulturnog festivala koji će se 13. avgusta u predivnom ambijentu dvorišta palate Ilion u Sremskim Karlovcima održati prvi put. Akcenat će biti na originalnoj, autorskoj muzici koja je svojom žanrovskom mešavinom, zabavnim karakterom i virtuoznom izvedbom probila sve granice i uspela da od ovih, naizgled lokalnih heroja, napravi svetski prepoznate umetnike.

Vrhunac „Dunavskog mora” upotpuniće „Tamburaška filharmonija” 21. avgusta na Trgu slobode, koja će prvi put okupiti 200 učesnika iz 11 zemalja i za kraj potcrtati šarolikost dunavskih zemalja, tonovima po kojima je tamburica prepoznatljiva u Evropi i svetu.

Činjenicu da Dunav često vidimo i kao metaforu savremenog stvaralaštva, savremene umetničke prakse u najlepšim predelima oko Novog Sada potvrdiće autori iz zemalja dunavskog toka, okupljeni oko projekta „Izvan centra”, koji će posetioci će imati priliku da dožive kroz četiri izložbe, tri umetnička događaja i raznovrstan edukativni program.

Decentralizovani kulturni sadržaj koji tematizuje nasleđe Dunavskog regiona ogleda se u projektima kao što je „Open village”, koji se bavi nematerijalnim nasleđem seoskih zajednica. Ova izložba će biti otvorena u Srpskoj čitaonici u Irigu i obuhvatiti fotografije i video-priče 50 žitelja Hopova, koji će predstaviti prošlost, ali i lični doživljaj ovog mesta. Oni će istaći prednosti i mane života van grada, u prirodi, a dotaći će se i bavljenja pčelarstvom, voćarstvom, vinarstvom.

Sremski Karlovci, Novi Sad, Irig, Kać i Futog, do 20. avgusta žiteljima će pružiti uživanje u „Zelenom bioskopu”, novom projektu filmskog festivala „Slobodna zona” koji će ’ozeleneti’ parkove i trgove.

Druga polovina avgusta rezervisana je i za „Karlovci film festival” koji će se po tradiciji održati na Duškovom vidikovcu u Sremskim Karlovcima.

Više od 620 umetnika, kroz gotovo 160 događaja koji tematizuju i u fokus stavljaju zaštitu životne sredine, do 21. avgusta ponudiće prizore eksperimentalnih budućnosti Dunava, upravo na njegovim obalama, kroz programski luk „Dunavsko more”.

Detaljan program, programsku knjigu, satnice i sve informacije u vezi s događajima novog programskog luka „Dunavsko more” možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo