Početna Travel Club Novosađani najviše letuju u Grčkoj i Turskoj

Novosađani najviše letuju u Grčkoj i Turskoj

0

Sezona letovanja je u jeku i sve je više zainteresovanih građana koji žele da otputuju van granica naše zemlje, a ostalo im je malo vremena da odaberu željenu destinaciju.
Odlazak na more uglavnom predstavlja zadovoljstvo, ali zbog viših cena i aranžmana, organizacija putovanja može da zada mnogo više obaveza, nego što je prethodnih godina to bilo uobičajeno.

Kako navode u novosadskim turističkim agencijama, interesovanje Novosađana za letovanja ove godine je izuzetno veliko, kao i prošlih sezona, pa je većina ponuda već rasprodata. Ove godine, kako tvrde u agencijama, mnogo je manje “last minute” ponuda nego prošle, pa je velika verovatnoća da će sugrađani koji su čekali poslednji minut kako bi odabrali destinaciju za odmor ostati bez letovanja. Kao i ranijih godina, Novosađani za letnji odmor najradije biraju Grčku ili Tursku, a manje je interesovanja za Crnu Goru, za koju mnogi kažu da je ove godine znatno poskupela, posebno u hotelskom smeštaju.

U Turističkoj agenciji “Lider travel” ističu da je ostalo još veoma malo “last minute” ponuda, dok su destinacije na koje se klijenti najčešće upućuju Turska i Grčka, a potom i Egipat i Albanija. Kada je u pitanju tursko primorje, u ovoj agenciji otkrivaju da su najprodavaniji avio-aranžmani, te da se građani najviše odlučuju za Tursku zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta. Kopneni i ostrvski deo Grčke je pođednako popularan, bilo da turisti putuju autobusom ili sopstvenim prevozom. Na trećem mestu je Egipat, dok je na četvrtom Albanija, koja postaje sve popularnija među srpskim turistima.

Prema navodima u turističke agencije “Maestral”, ove sezone su najatraktivnije grčke destinacije, a pogotovo Halkidiki, Tasos, kao i Olimpska regija. Na drugom mestu je Turska sa lepim ponudama u Kušadasiju, Alanji i Kemeru, dok je na trećem mestu Egipat, a Hurgada je već godinama najprivlačnija destinacija. Pošto su aranžmani uveliko rasprodati, opcija popularnog “poslednjeg minuta” nije toliko tražena.

Ukoliko želite da letujete u turskom gradu Alanji, cene avio-aranžmana menjaju se u zavisnosti od vrste smeštaja. Tako je cena letovanja za deset dana u standardnoj sobi pojedinih hotela od 590 do 850 evra po osobi, s tim što postoje izvesne pogodnosti kao što je gratis aranžman za decu do 14 godina. Ako turisti uspeju da pronađu “last minute” ponudu na popustu od oko 15 odsto, julsko putovanje u Antaliju koštaće od 700 do 950 evra po osobi.

Olimpska regija u Grčkoj mogla bi da se poseti po ceni od 24 do 39 evra za noć u ekonomi sobi po osobi, dok će boravak u standardnoj sobi koštati od 26 do 42 evra po osobi za noć. Tasos će biti skuplji, te će noćenje u standardnoj sobi nekih tamošnjih hotela koštati od 53 do 129 evra, a u superior sobi od 59 do 141 evro, u zavisnosti od perioda boravka. Doplate za treću osobu su često dadatne. “Last minute” ponude prilično su povoljne, te je boravak na Halkidikiju od 11 do 13 dana po osobi 164 evra u pojedinim agencijama, dok se u Paraliju može otići po ceni od 104 do 132 evra.

Egipatska Hurgada nudi različite hotele i smeštaje, pa je i raspon cena prilično raznolik. Neke od najjeftinijih ponuda su oko 780 do 810 evra, dok su cene smeštaja s pogledom na vrt ili bazen često mnogo više, te će turisti izdvojiti za putovanje i do 1.800 dinara po osobi. “Last minute” ponude koje se odnose na Hurgadu uglavnom su propraćene popustima od oko 20 odsto na redovnu cenu.

Cene u Crnoj Gori kreću se u velikom rasponu od 40-60 evra dan po osobi u hotelima, do 30 evra dan za apartmane i zavise od regije i mesta u kom se planira letovanje.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay