Početna Kultura Novi Sad 2021 kao most u jačanju kulturne scene

Novi Sad 2021 kao most u jačanju kulturne scene

0

Povezivanje vaninstitucionalne scene i ustanova kulture kroz prostore i programe je jedan od glavnih ciljeva projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Ovog puta taj projekat je spona između jedne od najstarijih kulturnih ustanova u Srbiji – Srpskog narodnog pozorišta i filmskog festivala „Cinema City“, u okviru dvodnevnog festivala „Cinema Now“, čime se kroz povezivanje različitih aktera, prostora i programa, najstariji deo Novog Sada, Almaški kraj, prikazuje kao novi kulturni kvart.

„Obnavljanje kulturno-istorijskog i industrijskog nasleđa, poput Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“ odnosno takozvane Kineske četvrti, kulturnih stanica Eđšeg i Svilara jeste važno, ali je još važnije da to što obnovimo stavimo u funkciju kulture. Razvojem publike, povezivanjem različitih kulturnih aktera i njihovom podrškom, mi ne samo da jačamo čitavu kulturnu scenu, mi potvrđujemo da već sada kultura postaje način života u Novom Sadu“ – rekao je direktor „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković.

Novo izdanje filmskog festivala „Cinema City“ – „Cinema Now“ biće 26. i 27. oktobra u prostoru nekadašnje fabrike za bojenje svile, koja je pre tačno godinu dana pretvorena u kulturnu stanicu Svilara.

„Ovo je početak jednog novog ciklusa za nas. Otkrivali smo po gradu šta se dešava, tražili lokaciju za festival i jako nam se dopao prostor Svilare. Ne tako davno ovaj prostor je bio ruina, za koji većina ljudi nije bila svesna da postoji, a kroz tranformaciju koja se desila Svilara funkcioniše već godinu dana i prostor je zaista multifunkcionalan i mi smo poželeli da baš ovde radimo festival. Pretvorićemo ovu zgradu u multipleks posvećen umetničkom filmu“ – rekao je direktor filmskog festivala „Cinema City“, Miloš Ignjatović, na konferenciji za medije održanoj u Svilari.

Svoja vrata otvoriće i prostor Srpskog narodnog pozorišta – Kožara, preko puta kulturne stanice Svilara, koji će biti glavna lokacija sa 350 mesta.

„U našem prostoru, koji sada ustupamo za festival, je zapravo fundus, odnosno velika radionica gde se proizvode predstave, veliki dekor za balet i operu, tako da taj prostor do sada nije bio namenjen javnosti, ali smo zato želeli da odškrinemo vrata da publika vidi kako to izgleda i kako nastaju velike predstave “ – izjavio je na konferenciji za medije upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Zoran Đerić.

Ulaz na festival se neće naplaćivati, a za projekcije filmova može se rezervisati mesto unapred preko Gigstix.com, kao i u Svilari i Kožari pred projekcije ukoliko ostane mesta, kako bi se izbegle gužve.

Novi format festivala ove godine deo je programskog luka „Druga Evropa“, koji će, u duhu priprema Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, do 15. decembra predstaviti drugačiju, skrivenu, manjinsku, hrabru i izazivačku kulturu i umetnost.

Foto: NS2021/Promo