Početna Kultura Novi Sad dobija gnezdo iznad grada i novu oazu za druženje

Novi Sad dobija gnezdo iznad grada i novu oazu za druženje

0

U okviru konkursa za uređenje malih javnih prostora „Nova mesta“ odabrana su dva projekta koja će biti realizovana na dve lokacije u Novom Sadu: vidikovac iznad tunela u nastavku Mosta slobode i površina na Bulevaru patrijarha Pavla.

Na vidikovcu u produžetku Mosta slobode biće smešteno Novosadsko gnezdo, vijugava platforma, odnosno staza koja se spušta i penje, sa pogledom na grad, sa najvišim tačkama koje otvaraju vizure prema Ribarskom ostrvu, odnosno Perovaradinskoj tvrđavi. Stazu će moći da koriste i pešaci i biciklisti, a naziv je dobila u skladu sa simbolom grada Novog Sada. Projekat je rad arhitekata: Krste Radovanovića, Dejana Mitova, Jelene Mitov i Ines Čović.

Projekat na Bulevaru patrijarha Pavla podrazumeva novu oazu pre svega za komšiluk, ali potom i sve Novosađane, koji podrazumeva urbanu baštu, otvorenu biblioteku, izložbeni prostor, mobilijar (klupe i žardinjere), kao i mesto za okupljanje. Projekat je rad arhitekata: Ognjena Milićevića i Katarine Milovanović.

Konkurs „Nova mesta“ zajedno su pokrenuli Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Društvo arhitekata Novog Sada i Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, a u sklopu priprema za Kaleidoskop kulture, koji nastavlja ideju postavljanja novih standarda u savremenoj arhitekturi kulturne prestonice.

Pravo učešća imali su arhitekte, urbanisti, pejzažne arhitekte, kao i studenti iz ovih oblasti.

Projekti za preostale dve lokacije (Trg galerija i Park – Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine) nisu izabrani, a više informacija o samim projektima, ali i o sastavu stručnog žirija možete pronaći na sajtu Društva arhitekata Novi Sad.

Foto: Promo