Početna Kultura Novi Sad za novi početak Beogradskog festivala igre

Novi Sad za novi početak Beogradskog festivala igre

0
Photo – Julian Mommert

Grčki koreograf Dimitris Papajoanu redovan je gost Beogradskog festivala igre. Godinama unazad oduševljavao je publiku svojim smelim i nadasve zahtevnim koreografskim delima.

Planirano je da i ove godine, dobitnik nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ za 2017. godinu, svojim komadom „Mastilo“ otvori 18. Beogradski festival igre, 20. marta, na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Međutim, nastup trupe čuvenog autora pomera se zbog rigoroznih anti-epidemioloških mera u Atini, koje su onemogućile probe zahtevnog komada, ali i otkazivanja nastupa u pariskom Teatru de la Vil u martu, za 14. i 15. april, na istoj sceni.

Dimitris Papajoanu je dobio posebne garancije Ministarstva kulture Grčke za početak priprema turneje, pa će Novi Sad biti prva stanica za gostovanje njegove nove produkcije.

Photo – Julian Mommert

Zbog velikog interesovanja publike iz zemlje i regiona, ali i napora organizatora Beogradskog festivala igre i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu da trupa uprkos svim izazovima nastupi u Srbiji, komad „Mastilo“ u kome ćemo na sceni videti i samog Papajoanua, igraće se dve večeri, odnosno 14. i 15. aprila.

Nameštanje spektakularne scenografije za ovo delo, počeće nekoliko dana ranije, a kamioni sa rasvetom i scenskom opremom, krenuće ka Novom Sadu već početkom aprila.

Kupljene ulaznice za predstavu koja je trebalo da se održi 20. marta, važiće za 14. april, i nije ih potrebno menjati.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Julian Mommert