Početna Kultura Novo izdanje knjige o knezu Pavlu i gostovanje Nila Balfura u Beogradu...

Novo izdanje knjige o knezu Pavlu i gostovanje Nila Balfura u Beogradu i Novom Sadu

0

Povodom izlaska trećeg izdanja knjige „Knez Pavle Karađorđević – Jedna zakasnela biografija“ i gostovanja Nila Balfura, jednog od autora ovog dela, u ponedeljak 14. juna u 11 časova u knjižari „Geca Kon“ (Knez Mihailova 12) biće održana konferencija za medije. Na konferenciji će pored Nila Balfura o ovom delu govoriti dr Jelena Trivan, direktorka „Službenog glasnika“, Petar Arbutina, urednik izdanja, i kneginja Jelisaveta Karađorđević, kći kneza regenta Pavla.

Istog dana u 18 časova čitaoci će moći da razgovaraju sa gospodinom Balfurom tokom potpisivanja ove biografske knjige čiji je prvi tiraž, objavljen krajem marta tekuće godine u izdanju „Službenog glasnika“, rasprodat za samo dva meseca. Već sutradan, u utorak 15. juna u 18 časova, novosadska publika će biti u prilici da se sretne sa Nilom Balfurom i kneginjom Jelisavetom u knjižari „Službenog glasnika“ u Jevrejskoj br. 2 u Novom Sadu.

Nil Roksburg Balfur (1944), koji zajedno sa Sali Makaj potpisuje sveobuhvatnu biografiju kneza Pavla Karađorđevića (1863-1975), je britanski bankar i političar, dugogodišnji poslanik u Evropskom parlamentu i predsedavajući Jork trasta (York Trust Co.), Mermejd oversiz (Mermaid Overseas) i Mostostal Varšava SA (Mostostal Warszawa SA). Zet i blizak prijatelj kneza Pavla, odlučio je da sva saznanja o kneževoj neobičnoj sudbini istraži i objavi, kako bi pre svega svom sinu, Pavlovom unuku Nikolasu Balfuru, ispričao istinu o njegovom dedi. Knjiga je prvi put objavljena 1980. godine u Britaniji pod naslovom „Paul of Yugoslavia: Britain’s Maligned Friend“, a da bi svoje prvo izdanje na srpskom jeziku, u tadašnjoj Jugoslaviji, doživela 1990. godine. Drugo, dopunjeno izdanje, koje sadrži do skora nedostupna dokumenta britanske obaveštajne službe, objavio je u martu 2021. godine „Službeni glasnik“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a povodom 80. godina od puča 27. marta 1941, u kojem je knez Pavle svrgnut i sa porodicom proteran iz zemlje.

Ovo je prvo gostovanje Nila Balfura u našoj zemlji, i jedinstvena prilika da o knezu Pavlu i njegovim poslednjim godinama, saznamo od čoveka koji ga je dobro poznavao, i bio u prilici da sa njim razgovara o događajima koji su na mnogo načina odredili sudbinu našeg naroda.

Ulaz na sve događaje je slobodan uz obavezno poštovanje protokola vezanih za pandemiju.