Početna Kultura Novosadska premijera filma “Pored mene”

Novosadska premijera filma “Pored mene”

0

fotka sa premijere pore mene

Sinoć je održana svečana premijera dugo najvaljivanog filma “Pored mene”, proslavljenog reditelja Stevana Filipovića. Ovo je već treće veliko ostvarenje mladog režisera, koji je postao poznat široj publici po sada već kultnom filmu “Šišanje”.

Nagrađen na filmskim festivalima u Puli i Sarajevu, film “Pored mene”, zadobio je velike simpatije publike, ali i samih filmskih kritičara.

Na svečanoj premijeri izostala je starija ekipa ovog filma, koju su činili: Hristina Popović (Olja, nastavnica istorije), Dragan Mićanović (Oljin muž i beogradski slikar), kao i Mirjana Karanović (direktorica škole).
Novosadskoj publici poklonili su se reditelj filma i mladi glumci, koji su dobili gromoglasne aplauze od očigledno oduševljene novosadske publike, koja je na ovu premijeru stigla u velikom broju.
Većinu mlade glumačke ekipe čine studenti u klasi naše proslavljene glumice Mirjane Karanović.
Prikazivanjem slike jednog odeljenja beogradske gimnazije, film želi da prikaže i približi stanje mladih u Srbiji danas, kao i same Srbije. U prvi plan je stavljen očigledno otuđen i nezainteresovan stav mladih prema obrazovanju, profesorima instituciji škole kao vaspitno- obrazovne ustanove.

Olja (Hristina Popović) je profesorica istorije u jednoj beogradskoj gimnaziji. Mlada i puna entuzijazma, veoma je zainteresovana za alternativne metode učenja koje želi da primeni i na svojim učenicima. Živi u braku sa slikarom Uglješom (Dragan Mićanović), čija je poslednja izložba izazvala burne, negativne, reakcije u javnosti. Grupa huligana upravo tu izložbu vidi kao povod da je napadne. Snimak napada kače na internet. Narednog dana, u toku časa istorije profesorica otkriva da je to uradio neko od njenih učenika. Vidno ljuta i povređena, oduzima im mobilne telefone, zapreti odlaskom u policiju ako sami ne prijave krivca i u afektu odlučuje da ih zaključa u zgradi škole dok to ne urade. U školi igrom slučaja nema ni interneta. U želji da zajedno reše problem, ali i iz nemogućnosti da napuste školsku zgradu, učenici počinju da komuniciraju. Tokom jedne noći, o sebi i svojim drugovima iz razreda saznaće više nego svih prethodnih godina i više nego što su ikada očekivali. Ta noć će zauvek promeniti njihove živote, stavove i razmišljanja.

Verujem da će i ovaj film promeniti mnoge stavove današnjih srednjoškolaca i pomoći im da prevaziđu brojne stereotipe i površna gledanja na svet i ljude oko sebe. Naravno, mnogo toga bi trebalo da se preispita, jer ako je ovaj fenomenalni filmski scenario odraz iliti jako dobra kopija današnjice, naše društvo, omladina, učenici, profesori, roditelji i svi mi, moramo se zapitati šta je to što je dovelo do ovakve nezavidne situacije u kojoj smo se našli.

Gorica Regodić igra ulogu Isidore, devojke koja je ljubitelj subkulture koja se naravno vidi i po njenom stilu oblačenja.
Isidora je jedan zaista kompleksan i veoma upečatljiv lik u ovom filmu na čijim pripremama smo jako dugo radili. Pored brojnih radionica i proba, pokušavali smo što bolje da oživimo likove koje smo igrali, pa smo za tu priliku čitali i brojne ispovesti mladih ljudi, koju su oni postavljali na svojim blogovima ili prosto komentarišući na internetu. Strpljivo i detaljno smo proučavali svaki sloj njihovih ličnosti dok nismo zaokružili jednu kompleksu celinu. Naravno, posmatrali smo i decu u školskim dvorištima, da bismo na najbolji mogući način dočarali današnje školarce“, rekla nam je Gorica. Na pitanje koliko ima Isidora među današnjim gimnazijalkama, ona odgovara:

Ima ih zaista mnogo. To su u suštini dobre, pametne i zrele osobe, možda čak i previše za ovo doba i svoju generaciju. To su one devojke na koje se najčešće ne obraća pažnja, a koje privlače pažnju svojim izgledom koji je možda prejak, previše ekscentričan. To su devojke koje vole onu mračnu stranu, subkulturu, koja nije toliko popularna“.

Mladi glumac Nikola Glišić, koji tumači ulogu Strahinje košarkaša, koji na svaki mogući način pokušava da prikrije svoje seksualno opredeljenje, rekao je da mu je ovo prva velika filmska uloga i da je izuzetno zahvalan reditelju što je poverenje ukazao baš njemu.

Uloga od samog početka je bila izuzetno intrigantna za mene i kada sam dobio ponudu da glumim tog lika, duboko sam razmišljao i konsultovao se prvenstveno sa samim sobom. Na sve uloge gledam vrlo profesionalno i svestan sam moći filma kao vizuelnog medija dostupnog širokoj publici. Sve vreme tokom rada na liku trudio sam se da spoznam psihu tog mladog čoveka čiji sam ja lik tumačio“.
Šta bi Strahinja, a šta Nikola imali da poruče današnjim gimazijalcima? – “Strahinja bi im svakako poručio da budu to što jesu, a Nikola prosto razume razlike medju ljudima nebitno da li su one seksualne ili neke druge i izuzetno ih poštuje“.

Autor i foto: NsHronika.rs