Početna Kultura Novosadski Big bend proslavio 13 godina postojanja i gala koncertom oduševio prisutne

Novosadski Big bend proslavio 13 godina postojanja i gala koncertom oduševio prisutne

0

IMG_8781_resize

Gala koncertom, u prepunoj Sinagogi, Novosadski Big bend obeležio je sinoć 13 godina postojanja, i tim povodom sve prisutne ljubitelje i poštovaoce njihovog rada počastio jednoipočasovnim orkestarskim muziciranjem profesionalnih i renomiranih džez i pop muzičara Novog Sada.

IMG_8615_resizeIMG_8623_resize

Sa željom da ispune prazninu nastalu gašenjem Plesnog orkestra RTV Novi Sad, ovaj sastav je davne 2003. preuzeo štafetu, i do danas sasvim opravdano, dostojanstveno nastavio tradiciju izvođenja zabavne, džez, filmske i scenske muzike, pružajući slušaocima privilegiju uvida u neka prošla vremena uz nezaboravne melodije u nesvakidašnjem aranžmanu.

IMG_8688_resizeIMG_8674_resize

Predvođeni dirigentom, ujedno i aranžerom i umetničkim rukovodiocem Novosadskog Big benda, Fedorom Vrtačnikom, članovi ove muzičke skupine goste su pozdravili kompozicijom koja je sasvim jasno oslikala umetničke tendencije njenih vrsnih muzičara i pokazala da smo nesumnjivo na pravom mestu, da bi im se potom na sceni neizmenično pridruživali gosti, vokalni solisti – Danka Adamov, Bojana Stamenov, i Zoran Šandorov bojeći program nijansama sete, vrcave energije i snažnog umetničkog entuzijazma.

IMG_8686_resizeIMG_8668_1_resize

Melodijama koje su publiku vodile čas u umirujuću atmosferu prigušenih njujorških džez klubova, čas u sale za igranke nekih davnašnjih elegantno odevenih dama i galantne gospode, do setova kultnih filmova, orkestar je izmamio osmehe prisutnih i podsetio na neophodnost postojanja sastava poput njihovog, i prisustvo orkestarskog muziciranja na kulturnoj sceni.

IMG_8600_resizeIMG_8606_resize

Različitim senzibilitetima pevači su davali naročit doprinos sinoćnoj rođendanskoj proslavi, pa je Bojana oduševila pristne dirljivom izvedbom numere Arete Frenklin “Natural woman”, da bi potom Danka Adamov razmrdala i publiku ali i članove orkestra uz bit “Red Hot Čili Pepersa” i pesmu “Higher ground”, a Zoran umirio atmosferu prateći jednu od kompozicija sa novog albuma Novosadskog Big benda “Između istoka i zapada”.

IMG_8664_resizeIMG_8744_1_resize

Tokom 13 godina Novosadski Big bend priredio je skoro 350 koncertnih nastupa uz visok kvalitet izvođenja i programsku politiku koja prati najsavremenije svetske trendove, postavljajujući tako visoke standarde i gradeći imidž nezaobilaznog činioca kulturnog života Novog Sada.

IMG_8765_resizeIMG_8643_resize

Promocija najviših umetničkih vrednosti i pozicioniranje na domaćoj i međunarodnoj sceni predstavljaju najvažnije ciljeve ovog orkestarskog sastava, a njegovi članovi uživaju reputaciju najtraženijih studijskih muzičara koji su u različitim formacijama nastupali na brojnim značajnim manifestacijama i festivalima.

IMG_8589_resizeIMG_8768_resizeKoncert je okončan uz maestralno soliranje pojedinih muzičara i numeru kojom je zapečaćen utisak neizmernog poštovanja i divljenja usmerenog ka ideji, emociji i vrhunskom kvalitetu izvedbe programa ovog orkestra, a dirigent i rukovodilac Big benda Fedor Vrtačnik, očigledno zadovoljan ishodom i atmosferom ove večeri, podelio je nakon toga sa nama impresije i njihove planove za budućnost:

Bio je ovo sjajan koncert i uobičajena postavka Big benda, a sa ponosom smo izveli i tri nove kompozicije sa novog albuma “Između istoka i zapada”. Mislim da su muzičari večeras pružili svoj maksimum, jer u pitanju je ipak rođendanski koncert pa su dali sve od sebe, tako da sam zadovoljan onim što smo večeras izveli. Ponosan sam na ono što smo postigli za sve ove godine, ko ne bi bio, jer 13 godina i preko 300 i nešto koncerata ozbiljna je cifra. Pred nama su brojni novi izazovi, imamo lepu koncertnu sezonu ove 2016. godine, očekujemo i dalje pozive, a planiramo i odlazak u inostranstvo iduće godine. Ovaj orkestar ima jako ozbiljnu perspektivu i verujem da sada već predstavlja elitno dobro Grada Novog Sada.
IMG_8648_resizeIMG_8511_resize

Autor: Marija Milošević
Foto: Srđan Doroški