Početna Kultura “Novosadski omnibus”: Tri priče novosadskih pisaca u SNP-u

“Novosadski omnibus”: Tri priče novosadskih pisaca u SNP-u

0

U Srpskom narodnom pozorištu najavljena je premijera predstave “Novosadski omnibus” koja obuhvata tri priče novosadskih pisaca.

Novosadski omnibus zamišljen kao predstava zasnovana tri priče novosadskih pisaca, “Pojačalo i gitara” Slobodana Tišme, “Gramatika poremećaja” Franje Petrinovića i “Velika očekivanja” Đorđa Pisareva. Priče različitih poetika koje skrivaju jedan grad, njegove ljude, neke prati i muzika koja je obeležila jedan period grada. Ipak, odlučeno je da sve priče budu zasebno odigrane.

Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta kaže: “Bilo je pokušaja da ova tri pisca spoje u jedan ali se odustalo. Tako da ćemo videti samostalne priče u okviru jednog projekta”.

Milovan Filipović, direktor drame napominje: “Pored toga što smo želeli da afirmišemo pisce Novog Sada hteli smo da damo priliku mladim rediteljima da na Kamernoj sceni ostvare režije”.

Dramatizaciju i režiju tekstova radili su mladi reditelji, kažu da je dramatizacija bila najveći izazov.

“Franja nam ponudio dubok iskren svet gde u svakoj rečenici možemo da poznamo nešto nama svojstveno, nešto što smo proživeli ili ćemo proživeti”, kaže David Alić, reditelj Gramatike poremećaja.

Franja Petrinović, pisac ističe: “Imam veću strepnju ali znam da Davidu nije bilo lako, ali da su se izborili”.

Predstave “Pojačalo i gitara” i “Gramatika poremećaja” biće odigrane 12. februara, a pratiće ih i dva mini koncerta, dok je premijera predstave “Velika očekivanja” zakazana za 2. mart.

Izvor: RTV
Foto: SNP/Promo