Početna Kultura Novosadsko pozorište godinu započinje premijerom predstave “Idiot”

Novosadsko pozorište godinu započinje premijerom predstave “Idiot”

0

Novosadsko pozorište ovu godinu započinje premijerom predstave “Idiot”, urađene po čuvenom ruskom klasiku Dostojevskog. Premijera je zakazana za 12. januar.

U zahtevnoj adaptaciji Idiota Dostojevskog ekipa Novosadskog pozorišta kaže da je napravila predstavu o svim slabostima ljudskog duha. Problem nedostatka vere kojim se Dostojevski bavi u svojim delima, oni tretiraju i kao nedostatak vernosti.

“Naša predstava će govoriti o tome da ko nema veru taj je neveran, ne samo prema nekom uzvišenom pojmu, nego i u kontekstu svojih interpersonalnih”, kaže Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta.

“Hteli smo da uradimo predstavu u kojoj, ako mali deo nas kao Miškin, a to je bezgranična ljubav prema čovečanstvu i taj optimizam koji nosi. Ako svako od gledalaca bar malo napravi bolje onda smo uradili dobru predstavu”, objašnjava Andrej Cvetanovski, reditelj.

Ulogu Kneza Miškina , koji se bori protiv nesavršenosti društva igra Gabor Pongo.

“Bilo je jako zanimljivo i još je interesantno je kako opstati u ovom našem svetu, a raditi Miškina”, kaže Gabor Pongo, glumac.

U doba krize Novosadsko pozorište odlučilo se za još jednu predstavu sa velikim ansamblom. Ovo je i njihov način da se oduže literarnom divu i obeleže dva veka od njegovog rođenja.

Izvor: RTV
Foto: Wikipedia