Početna Kultura Novosadsko pozorište godinu započinje premijerom predstave “Idiot”

Novosadsko pozorište godinu započinje premijerom predstave “Idiot”

Novosadsko pozorište ovu godinu započinje premijerom predstave “Idiot”, urađene po čuvenom ruskom klasiku Dostojevskog. Premijera je zakazana za 12. januar.

U zahtevnoj adaptaciji Idiota Dostojevskog ekipa Novosadskog pozorišta kaže da je napravila predstavu o svim slabostima ljudskog duha. Problem nedostatka vere kojim se Dostojevski bavi u svojim delima, oni tretiraju i kao nedostatak vernosti.

“Naša predstava će govoriti o tome da ko nema veru taj je neveran, ne samo prema nekom uzvišenom pojmu, nego i u kontekstu svojih interpersonalnih”, kaže Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta.

“Hteli smo da uradimo predstavu u kojoj, ako mali deo nas kao Miškin, a to je bezgranična ljubav prema čovečanstvu i taj optimizam koji nosi. Ako svako od gledalaca bar malo napravi bolje onda smo uradili dobru predstavu”, objašnjava Andrej Cvetanovski, reditelj.

Ulogu Kneza Miškina , koji se bori protiv nesavršenosti društva igra Gabor Pongo.

“Bilo je jako zanimljivo i još je interesantno je kako opstati u ovom našem svetu, a raditi Miškina”, kaže Gabor Pongo, glumac.

U doba krize Novosadsko pozorište odlučilo se za još jednu predstavu sa velikim ansamblom. Ovo je i njihov način da se oduže literarnom divu i obeleže dva veka od njegovog rođenja.

Izvor: RTV
Foto: Wikipedia