Početna Kultura Novosadsko pozorište mladih proslavilo 90 godina postojanja

Novosadsko pozorište mladih proslavilo 90 godina postojanja

0

Svečanom akademijom na sceni u ”Ignjata Pavlasa”, novosadsko Pozorište mladih proslavilo je 90 godina rada.

Kroz sećanja na prošlost, slaveći sadašnjost, glumci su se prisetiti kako su stigli u ovo najstarije lutkarsko pozorište u zemlji, podsetivši publiku na najgledanije i najdugovečnije predstave.

Direktor pozorišta Mihajlo Nestorović za Tanjug je otkrio i šta je ono što će u godini jubileja, ali i u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, pozorište ponuditi svojoj publici.

“Pozorište mladih kao jedino gradsko pozorište koje predstave igra na srpskom jeziku, slavi 90 rođendan, a to znači da smo pripremili niz značajnih projekata u godini jubileja kako iz našeg redovnog programa tako i kao partner Fondacije Evropska prestonica kulture. Već 27. februara publiku očekuje premijera predstave za mlade ‘Deca Paklene pomorandže’ u režiji Kokana Mladenovića”, najavio je Nestorović.

Uslediće, kako je naveo, nekoliko predstava koje realizuju u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture.

“Reditelj Mladenović režira ulični performans ‘Guliverova putovanja’. Premijera je 7. maja na ulicama u centru Novog Sada. Njime se otvara prvi međunarodni festival za decu i mlade ‘Novosadske pozorišne igre’ čiji je osnivač Pozorište mladih”, kaže Nestorović.

Do 15. maja, kako dodaje, Novosađani će videti nekoliko odličnih predstava iz Rusije, Slovačke, Češke, Finske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

“Nakon toga, u junu, sledi premijera predstave za decu ‘Učene mišice’ Emilije Mrdakocić, a potom 1. septembra na stadionu premijerno izvodimo slet, multimedijalni projekat ‘Alternativna istorija Evrope'”, najavljuje direktor Požorišta mladih.

Pri kraju godine publiku očekuje premijera predstave nastale po stripu Baneta Kerca, „Cat Claw“ za koji su tekst raspisali Uglješa Šajtinac i njegov student Nikola Davić.

Teatar, koji je već dugo prva karika u formiranju buduće pozorišne publike u Novom Sadu, do sada je ugostio nekoliko miliona dece i odraslih, a svake godine ga u proseku poseti između 60 i 70 hiljada gledalaca.

Izvor: Tanjug, RTV
Foto: Pozoriste mladih Novi Sad