Početna Kultura Obeležen 158. rođendan: Svečanost povodom Dana Srpskog narodnog pozorišta

Obeležen 158. rođendan: Svečanost povodom Dana Srpskog narodnog pozorišta

0

Danas je obeležen Dan Srpskog narodnog pozorišta i 158. rođendan ove ustanove kulture. Program svečanosti počeo je polaganjem cveća na spomenike Jovanu Steriji Popoviću, Marini Olenjinoj i Peri Dobrinoviću, kod biste Drage Spasić i na grob Stefana Stefanovića (kod Uspenske crkve), a zatim je u donjem foajeu scene „Pera Dobrinović“ otvorena izložba „Izbrisano pamćenje: vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada“, autora Miroslava Šilića, Dubravke Đukanović i Mine Cvetinović Pavkov, profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Centralni deo svečanosti je počeo u podne, na sceni „Pera Dobrinović“, projekcijom filma snimljenog u okviru projekta „Izbrisano pamćenje: vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada“, a zatim je usledila svečana beseda dr Zorana Đerića, upravnika i pozdravna reč koju je uputila Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

U umetničkom delu programa učestvovali su: Marija Medenica, glumica, koja je interpretirala „Molitvu hazarske princeze Ateh“ iz Hazarskog rečnika Milorada Pavića, Sanja Mikitišin, glumica, koja je govorila stihove pesme Danila Kiša „Raštimovani klavir“, Višnja Popov, mecosopran, koja je pevala ariju Olge iz opere Evgenije Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog, a uz klavirsku saradnju Strahinje Đokića.

Dodena su i priznanja: tri zlatne medalje „Jovan Đorđević“ dr Zoranu T. Jovanoviću, Radoju Čupiću i Željki Milanović i dve srebrne medalje „Jovan Đorđević“ koje su pripale Narodnom pozorištu Priština – sa sedištem u Gračanici, koju je preuzeo direktor tog pozorišta Predrag Radonjić, i Stanoju Žeravici. U ime nagrađenih govorio je dr Zoran T. Jovanović. Voditelji svečanosti bili su Sonja Damjanović i Nebojša Savić.

Nakon svečanosti upriličen je i progodan koktel za nagrađene. Program svečanosti biće zaokružen večerašnjim izvođenjem predstave Na Drini ćuprija, po motivima dela Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, na sceni „Pera Dobrinović“ u 19.30.

Foto: B. Lučić