Početna IT & Business Poslovna rešenja primenom “0bsnetwork Blockchain” tehnologije treće generacije predstavljena u Privrednoj komori...

Poslovna rešenja primenom “0bsnetwork Blockchain” tehnologije treće generacije predstavljena u Privrednoj komori Vojvodine

Predavanje i radionica na temu poslovnih rešenja primenom „0bsnetwork Blockchain“ tehnologije treće generacije održano je danas u PKV, u koorganizaciji „Blokstrakt“ (Blockstruct) kompanije, sa sedištem u Beču i Privredne komore Vojvodine (PKV), a u cilju približavanja koncepta Blokčejn (Blockchain) tehnologije poslovnom svetu.

Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) beleži ogroman porast u prethodnoj godini i da je jedan od najvećih potencijala Srbije.

„IT industrija postaje sve dominantnija privredna grana i beleži najdinamičniji rast vrednosti izvoza u sektoru izvoza usluga Srbije. Prema podacima Narodne banke Srbije, izvoz IKT usluga u 2018. godini iznosio je jednu milijardu i 135 miliona evra, tako da se slobodno može reći da je ovo privredna grana sa najvećim neto izvozom iz Srbije i najbrže rastući privredni sektor u Srbiji“, rekao je Vučurević. Dodao je da je u 2018. godini, IKT sektor porastao preko 26 odsto u odnosu na 2017, a u 2017. oko 22 odsto u odnosu na 2016. godinu.

„Suficit izvoza IKT usluga čini većinu suficita izvoza usluga, dok sam sektor tokom poslednje decenije beleži konstantan rast izvoza od preko 20 odsto. Prosečna plata po zaposlenom u IKT sektoru (150.000 dinara) je preko dva puta viša nego u drugim granama industrije, dok jedno radno mesto u IKT sektoru kreira četiri do pet radnih mesta u ostalim sektorima. Preko 45.000 je zaposlenih u IKT sektoru, a za inovacionu strukturu izdvojeno je 100 miliona evra“, rekao je Vučurević i dodao da je Novi Sad grad IT preduzetništva i centar IT industrije u Srbiji i u njemu su nastale neke od najvećih kompanija u IT u Srbiji.

U Novom Sadu ima preko 250 kompanija u kojima je zaposleno 7.000 ljudi. Broj osnovanih kompanija od 1993. godine je u stalnom porastu, a povećava se i broj zaposlenih, kao i prihod ostvaren od izvoza. Prema rečima predsednika Vučurevića, među 10 vodećih IT kompanija u Srbiji, prva tri do četiri mesta zauzimaju kompanije iz Novog Sada.

Osnivač „0bsnetwork Blockchain“ platforme treće generacije Srđan Kuprešanin u izjavi za medije pre početka događaja istakao je da je blokčejn aktuelna tema u svetu, da se različite platforme primenjuju u bankarstvu, logistici, i izrazio nadu da će današnji događaj doprineti tome da se i u Srbiji blokčejn tehnologija bolje pozicionira.

„Događaj je zamišljen kao predstavljanje blokčejn tehnologije i mogućnosti njene primene u poslovanju. Iako je blokčejn veoma nova tehnologija, sad smo već na generaciji tri. ’­0bsnetwork’ je jedna od tih platforme treće generacije, tako da su mogućnosti dramatično porasle u odnosu na ovu drugu generaciju. Nadam se da ćemo kroz dijalog sa učesnicima doći do saznanja o tome kako možemo Vojvodinu da pozicioniramo i ne samo kao korisnika tehnologija, nego i kao aktivnog učesnika u razvoju najnovijih, najmodernijih tehnoloških rešenja“, istakao je Srđan Kuprešanin.

Današnji događaj je okupio blizu 50 učesnika, a jedan od njih, u izjavi za medije, rekao je da je blokčejn jedina platforma koja ima pouzdanost za sve baze podataka koje su u nju upisane.

„To je centralizovan sistem koji meri određene transakcije koje se zaključavaju na svakih 10 do 14 minuta, koje su kao takve nepromenljive. Mnogo veću primenu će imati u bliskoj budućnosti za sva lična dokumenta, za katastar, za sve transakcije, čak i za berzanske transakcije. Radim dosta projekata iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane i veliki svetski lanci su tražili već sada od velikih svetskih dobavljača, pogotovo zelenog povrća, da im celokupno njihovo poslovanje bude bazirano na blokčejn platformi“, rekao je jedan od učesnika današnjeg predavanja Đorđe Mirković, vlasnik firme „Pure Vision“.

Drugi dan IT konferencije namenjen je programerima, koji će kroz predavanje i hakaton (hackathon) doći do funkcionalnih demo rešenja. Iz iskustva organizatora, sa sličnih događaja koje u već organizovali, moguće je razviti funkcionalan prototip blokčejn aplikacije u toku jednog radnog dana.

Foto: Promo