Početna Kultura Obeleženo 150 godina od rođenja slikara Vasilija Kandinskog

Obeleženo 150 godina od rođenja slikara Vasilija Kandinskog

0

promo

U znak obeležavanja 150 godina od rođenja slikara Vasilija Kandinskog (1866–1944), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor reprodukcija i teorijskih dela Kandinskog, kao i literature o njemu, može se pogledati od 1. do 30. juna 2016. godine u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.

Vasilij Kandinski, najznačajniji slikar i teoretičar apstraktnog slikarstva u prvoj polovini 20. veka, rođen je u Moskvi 1866. godine. Živeo je u Nemačkoj, Rusiji i Francuskoj, mnogo je putovao i izlagao. U Nemačkoj je bio jedan od osnivača grupe “Falanga”, likovnog pokreta “Plavi jahač” i profesor na Bauhausu, u Rusiji univerzitetski profesor, upravnik muzeja i potpredsednik Ruske akademije nauka i umetnosti. Od 1933. živeo je u Francuskoj.

Kandinski je počeo kao slikar dela inspirisanih ruskom narodnom umetnošću, a zatim je postavio osnove apstraktnog slikarstva 20. veka – svojom Slikom s krugom (1911) “zagazio” je u apstraktno slikarstvo, nakon čega su nastala dela na kojima se, kombinacijom boja, pravaca, višeuglova i krugova “izražava čista estetska ekspresija” i čuje “vizuelna muzika” slike. Kandinski je verovao da se apstraktna umetnost od ranijih oblika izražavanja razlikuje činjenicom da ona “svoje oblike izražavanja ne stavlja izvan prirode ili izvan objekta, već ih sama pronalazi na raličite načine”, a da zadatak umetnika “nije savladavanje oblika, nego prilagođavanje oblika sadržaju”. Osim slikarstvom, Kandinski se bavio i teorijom umetnosti. Među njegovim najpoznatijim delima su: O duhovnom u umetnosti (1912), Od tačke i linije do površine (1926), Apstraktno i konkretno, Kubizam i apstraktna umetnost i dr.

Autor: NsHronika
Foto: Promo