Početna Kultura Objavljen Vodič za pristupačnost ustanovama kulture

Objavljen Vodič za pristupačnost ustanovama kulture

0

Kako bi ustanove kulture i njihovi sadržaji bili jednako dostupni svima, pa tako i osobama sa invaliditetom, deci i starijim osobama, u okviru projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, izrađen je “Vodič za unapređenje pristupačnosti ustanova kulture sa smernicama i preporukama za ostvarivanje standarda”.

Vodič se bavi problemima pristupačnosti, koja vrlo često, kako je pokazala analiza, nije dovoljno dobro protumačena i čiji se standardi ne primenjuju u potpunosti, što je od velike važnosti za javne ustanove koje ostvaruju svakodnevan kontakt sa građanima kao svojom publikom.

– U Novom Sadu postoji znatna razlika u stepenu ostvarenosti standarda pristupačnosti, što smo utvrdili analizom pristupačnosti kulturnih ustanova. Prevazilaženje arhitektonskih barijera, adaptacija objekata i opremanje tehnologijom je obaveza i zadatak kome se mora posvetiti velika pažnja. Unapređenje komunikacije sa svim građanima, odnosno publikom, je realan cilj koji se može postići edukacijom zaposlenih i usvajanjem normi – rekla je Mirjana Isakov iz ŠOSO “Milan Petrović”, koja je radila na izradi vodiča.

Osim nje, svojom stručnošću vodiču su doprinele i Snežana Nikolić iz Saveza slepih Vojvodine, Milesa Milinković iz Kreativno afirmativne organizacije PARNAS i Marija Vrebalov, savetnica za pristupačnost.

U okviru vodiča, koji ima svoje štampano i elektronsko izdanje, predstavljene su smernice kojima bi ustanove kulture trebalo da se vode i omoguće osobama sa invaliditetom, deci i starijim osobama pristup, ne samo po pitanju nesmetanog kretanja, već i vizuelnu pristupačnost, pristupačnost publikacija, programa, internet prezentacija i drugih sadržaja.

– Ova publikacija treba da posluži kao jedan od alata pomoću kojih će se planirati, realizovati i proveravati ostvarenost standarda i omogućiti ravnopravno uključivanje svih građana u kulturni život Novog Sada, a čitaće se i u drugim gradovima – kaže Mirjana Isakov.

Vodič za unapređenje pristupačnosti ustanova kulture možete pogledati OVDE.

Izvor: 021
Foto: NoviSad2021