Početna Kultura Obnovljena i Radionica u Distriktu — kreće u pogon kroz Zastave budućnosti

Obnovljena i Radionica u Distriktu — kreće u pogon kroz Zastave budućnosti

0

Nova Radionica u Kreativnom Distriktu, u Evropskoj prestonici kulture, počinje da radi 28. aprila. Nekadašnje zanatlijsko mesto u staroj fabrici žica ponovo postaje radionica — za vizuelnu umetničku produkciju. U Radionicu se vraćaju vrsni novosadski umetnici koji su tu stvarali u neuslovnim prostorima, sada reprezentativnim ateljeima.

„Veoma nam je drago da je ovaj deo grada nakon više decenija konačno doživeo transformaciju i da je zaživela ideja kulturnog distrikta. Smatramo da se ovaj proces odvija u dobrom pravcu, s obzirom na to da je sačuvan identitet ove lokacije, ali da je prilagođen novim sadržajima i korisnicima. Ovih dana se useljavamo u svoje stare– nove ateljee koji su sada daleko bolji i prikladniji za stvaralački rad”, rekao je slikar i vajar Petar Mirković iz nekadašnje tzv. Kineske četvrti.

Umesto bučnih mašina i uslužnih zanata, u Radionici, obnovljenoj zahvaljujući delegaciji EU u Srbiji, uskoro će početi da rade umetnice tkalje Ateljea „61”. Jedinstvena ustanova u Evropi, i po kolekciji tapiserija ali i načinu i kvalitetu rada, upotpuniće viziju obnove i razvoja stogodišnje istorije autentičnog industrijskog i zanatskog nasleđa.

„Ovaj objekat će biti sinonim za prostor koji okuplja publiku i umetnike. Biće mesto gde će moći da se realizuju edukativne radionice, tribine, fimske projekcije, a umetnici će imati priliku da stvaraju, razvijaju i izlažu svoje radove, u posebno prilagođenom, atraktivnom i novom prostoru koji će doprineti razvoju novosadske kulturno-umetničke scene, kao i razvoju publike što nam je svakako zajednički cilj”, navode iz delegacije EU u Srbiji.

Kako od zapuštenog i nebezbednog prostora do ateljea i izložbi kojima će se Novi Sad i Srbija ponositi — posetioci će videti od 28. do 30. aprila tokom „Zastava budućnosti”. Podršku programa „Zastave budućnosti” pružile su IDEA, DDOR osiguranje i A1 Srbija.

U Radionici će se otvoriti i prva izložba „Crteži putuju vremenom” koja obuhvata radove generacija dece više od pola veka unazad. Time će i ovaj obnovljeni prostor, uz Fabriku, Skladište, Menzu, Biro i KS Liman, biti predat mladima, da ga ponovo ožive raznovrsnim umetničkim stvaralaštvom kroz 70 događaja u Kreativnom distriktu.

Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi s događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Autor: NSHronika
Foto: NSEPK / S. Novaković, V. Veličković