Početna Kultura “Oči u oči sa neprijateljem” i “Groznica” na festivalu “ISTOK-ZAPAD”

“Oči u oči sa neprijateljem” i “Groznica” na festivalu “ISTOK-ZAPAD”

0

1

Drugo veče ovogodišnjeg Festivala evropskog filma, započeto je večeras u 19h sati u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada. Tom prilikom, posetioci su imali priliku da pogledaju dva filma: “Oči u oči sa neprijateljem” i “Groznica”.

“Oči u oči sa neprijateljem”, ostvarenje je slovačke kinematografije, koje opisuje poslednje dane Drugog svetskog rata, kroz oči slovačkog partizana osuđenog na smrt. U režiji Patrika Larcarica, tokom sat i po vremena, film govori o pojedinačnim nedoumicama pojedinaca, užasima rata i stradanjima koja su se dešavala u tom periodu.
“Groznica”, dramsko ostvarenje iz Austrije je priča o Franciski, uspešnoj fotografkinji, koja se susreće sa sopstvenom prošlošću. Prisećajući se detinjstva i mladosti, ona se suočava i sa uspomenama na njenog oca, koji se posle dugogodišnjeg odustva u Africi vratio kući i započeo neki novi život sa porodicom.

Festival evropskog filma, koji se održava svake godine u većim gradovima Srbije, ima za cilj da prikaže filmove koji se ređe mogu videti na našem bioskopskom repertoaru, a prisutni su podjednako i na Istoku i na Zapadu. Ove godine Novosađani će imati prilike da pogledaju ukupno 12 ostvarenja podeljenih u tri tematske celine: “Leteći cirkus Evrope” (evropski dečiji i porodični film), “Raskršća” (filmovi sa tematikom Drugog svetskog rata) i “Tranzicije” (ostvarenja evropskih žanrovskih i autorskih filmova).

“ISTOK – ZAPAD”, realizovan uz saradnju sa “Tangram Centrom” iz Beograda, “Alpe Adria Culture Network”, Kulturnim centrom Novog Sada i Fondacijom “Noć pozorišta”, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, trajaće do subote, 11. jula. Vreme projekcija je 17.30h za evropski dečji film, i 19h i 21h za ostale kategorije. Cena dve karte za studente, odnosno jedne karte za sve ostale posetioce je 150 dinara.

Autor: Maja Guzijan, NsHronika.rs