Početna Kultura Od crteža ka slici: Veče posvećeno Savi Šumanoviću

Od crteža ka slici: Veče posvećeno Savi Šumanoviću

0
Model u ateljeu, 1939, Galerija slika “Sava Šumanović”, Šid

Povodom obeležavanja datuma rođenja Save Šumanovića (22. januar 1896), od 23. januara do 3. februara deo postavke Memorijala umetnika u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog posvećen je ovom umetniku, jednom od ključnih autora iz Kolekcije Pavla Beljanskog. Predavanje posvećeno ovom velikom umetniku biće održano danas u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog s početkom u 19 časova. O životu i delu Save Šumanovića govoriće mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Pored devet Šumanovićevih slika iz legata Pavla Beljanskog nastalih u periodu između 1927. i 1935. godine, u Likovnoj zbirci Dokumentarnog fonda ovog novosadskog muzeja čuva se i devet crteža šidskog umetnika koji se hronološki nadovezuju na dela iz Kolekcije Beljanskog, datovanih između 1935. i 1942. godine. Svi crteži poslužili su kao skice za ulja na platnu koja se nalaze u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu.

Tematski, oni se vezani za tri ciklusa šidskog perioda: ciklus Šidijanki, zimskih pejzaža i žanr kompozicija. Savi Šumanoviću, crtež je uglavnom bio pomoćno sredstvo „na putu ka slici“ i retki su sačuvani crteži koji predstavljaju samostalna umetnička dela. Ali, zbog informacija koje Šumanovićevi crteži nude – datum kada je skica nastala i kada je preneta na platno, beleške o bojama koje će umetnik primeniti na slici, opis motiva i atmosfere i zabeleženi komentari – oni su izuzetno dragoceni jer preko njih možemo doći do jasnijijih stilskih određenja Šumanovićevog slikarstva.

Poseban segment postavke posvećene Savi Šumanoviću čini pet radova učenika Škole za dizajn “Bogdan Šuput”, inspirisanih delima Save Šumanovića iz Galerije slika “Sava Šumanović” u Šidu, među kojima je i slika Ašikovanje na mesečini (1939), čija skica se upravo čuva u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Ovo je prvi vid saradnje sa novosadskom umetničkom školom, koja će biti nastavljena tokom čitave 2019. godine – godine Novog Sada kao Evropske prestonice mladih.

Ulaz je slobodan.

Foto: Promo