Početna Kultura Odigrana predstava “Kako ja ovo sinu da objasnim?” u Pozorištu mladih

Odigrana predstava “Kako ja ovo sinu da objasnim?” u Pozorištu mladih

0

Premijerno je sinoć odigrana predstava “Kako ja ovo sinu da objasnim” reditelja Vojkana Arsića u Pozorištu Mladih. U njoj igraju mladi glumci i glumice Jelena Simić, Ema Muratović, Dejan Maksimović i Rade Maričić. Muziku je komponovala Irena Popović Dragović, a scenski pokret osmislila Andreja Kulešević. Tekst potpusuje mladi pisac Filip Grujić.

Predstavu koja glasno i vrlo simbolično progovara o ekstremizmu u našem ali i u drugim društvima, mladi ansambl izneo je snažno. Nekima od njih bilo je ovo prvo igranje van Akademije, a iskrenost kojom su zračili, neoboriv je adut ovog premijernog igranja.

Da bi progovorili o ekstremizmu, morali su prvo da se suoče sa ekstremistom u sebi. Proces učenja i širenje vidika tog tima u toku rada na predstavi, ali i kod publike, najveća je čar ovog teatarskog projekta. Među zvanicama ali i ostalim gostima, prednjačili su mladi ljudi; aktivisti/kinje, umetnici/e, ljudi iz teatra i kulturnog života Novog Sada i Beograda, kao novinari/e i kritičari.

Predstava će nastaviti svoj put širenja znanja i promene svesti, usmeren najpre prema mladima po mnogim gradovima i opštinama u Srbiji. No, gledanje ove Vojkanove zamisli, neće moći nikome da naškodi. Naprotiv….

– Ekstremizam je tema koja nas okružuje, ali i koja se nalazi u nama. U ovoj predstavi preispitujemo stavove i ponašanje društva, ali se i razračunavam sa sobom i onim što svi nosimo u dubini svog mozga i želudca. Ekstremizam (latinski “ad extrema”) se može odrediti kao nešto što ide do krajnjih granica, isto kao što i naši ekstremiteti predstavljaju završetke na našem telu. Ekstremitetima se završava granica koja pripada nama, a izvan nje se nalazi svet sa novim granicama i ograničenjima, na koje mi često nemamo uticaj, ali vidimo klanicu – istakao je reditelj Vojkan Arsić.

– Prvi put sam se susreo sa radom na takvom jednom projektu koji se bazira na činjenicama, u kojem sam sebi zacrtao da budem i novinar i sociolog i filozof i šarmantan i duhovit i mnogo toga još neobjašnjivog. Ali jasno je da nisam mnogo toga. Jasno je da moj stav može da se promeni zbog nekih narednih saznanja. Neke scene pisane su sa željom da se ljudima objasni teorijski aspekt problema ekstremizma. U drugima pokušavam da se razračunam sa sopstvenim (ne)znanjem – objasnio je dramaturg FIlip Grujić.

Autor: Milica Kravić Aksamit