Početna Kultura Održan naučni skup posvećen Petru Lubardi (1907-1974)

Održan naučni skup posvećen Petru Lubardi (1907-1974)

0

Naučni skup posvećen Petru Lubardi (1907–1974) održan je juče, 19. oktobra 2017. godine u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Publici su se tim povodom obratili dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Filip Brusić Renaud, direktor Kuće legata, Beograd i Đina Lazar, predsednica Fondacije “Petar Lubarda” iz Herceg Novog.

U ime Fondacije, Đuro Lubarda uručio je dr Jasni Jovanov poseban poklon, dokument o kumstvu Pavla Beljanskog i Petra Lubarde, od posebnog značaja za muzej. Nakon uvodne reči, Naučni skup svečano je otvorio prof. Miroslav Štatkić, član Pokrajinske vlade i Pokrajinski sekretar za kuluru, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, naglasivši da je Petar Lubarda stvorio dela izuzetne vrednosti, snage i žara i poželevši uspešan rad.

Naučni skup posvećen Petru Lubardi (1907–1974) predstavlja prvi regionalni skup o ovom slikaru organizovan u Srbiji. Različiti pristupi eminentnih stručnjaka iz Makedonije, Crne Gore i Srbije pružili su sveobuhvatnije sagledavanje života i dela Petra Lubarde, jedne od ključnih figura u razvoju modernističke koncepcije slike nacionalne istorije umetnosti.

U radu Skupa učestvovali su: Jelena Davidović (Spomen-park “Kragujevački oktobar”, Kragujevac), dr Kiril Penušliski (Skoplje), dr Silvia Jelačić (Vrbas), mr Petar Ćuković (Univerzitet Mediteran, Podgorica), dr Žarka Svirčev (Ekonomsko-trgovinska škola, Bečej), dr Jasna Jovanov (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad), dr Jelena Stojanović (Akademija lepih umetnosti i multimedija, Beograd), dr Ješa Denegri (Beograd), mr Milana Kvas (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad), Jasmina Jakšić Subić (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad), Dina Pavić (Kuća legata, Beograd), mr Vanja Jovanović (Centralni institut za konzervaciju, Beograd). Učesnici su izlagali u okviru tri sesije koje su moderirale Dina Pavić, mr Milana Kvas i Gordana Krstić Faj, autorke tekstova u pratećem katalogu izložbe “Petar Lubarda 1907–1974–2017” u čijem ambijentu se Naučni skup i odvijao.

U svojim izlaganjima, dvanaest učesnika Naučnog skupa predstavili su nova otkrića iz Lubardine biografije, izneli su potpunije analize Lubardinog opusa sagledanog u kontekstu socioloških i kulturno-istorijskih tokova vremena, ali i problematiku zaštite i očuvanja kulturne baštine. Teme izlagača motivisane su umetnikovim boravcima i izložbama u Francuskoj, Italiji, Brazilu, Indiji, Lubardinom inspiracijom bojama i svetlošću Mediterana, njegovim legatima u Beogradu, Skoplju i Kragujevcu, promenama u slikarskom rukopisu nakon Drugog svetskog rata, ukrštanjima Vinaverove poetske i Lubardine likovne estetike, te preplitanjem lokalnog i univerzalnog, konstantno prisutnog u stvaralaštvu Petra Lubarde.

Naučni skup posvećen Petru Lubardi i izložba “Petar Lubarda 1907–1974–2017”, deo su zajedničkog projekta Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda, osmišljenog povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika. Nakon prikazivanja u Novom Sadu, izložba će biti predstavljena u Kući legata (9. novembar 2017 – 6. januar 2018), a tokom trajanja izložbe u Beogradu, održaće se i promocija Zbornika naučnog skupa, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Celokupni projekat podržali su Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda. Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Vojvodine, Radio-televizija Srbije, RTV Studio B i Radio Beseda.

Autor: NsHronika