Početna Kultura Održana druga po redu regionalna književna konferencija #BookTalk2016

Održana druga po redu regionalna književna konferencija #BookTalk2016

IMG_1257U prostorijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu, 1. i 2. septembra okupila su se neka od najznačajnih imena iz sveta književnosti i izdavaštva na konferenciji Book Talk 2016 koju organizuje Color Press Group.

56Drugu godinu za redom, ovoj konferenciji je prethodila Nedelja knjige, tokom koje su se od 29. avgusta do 2. septembra delile besplatne knjige za sve građane koje su volontori Color Pres Grupe zatekli u gradskom prevozu da čitaju.

IMG_1091-1

Konferencija je započela 1. septembra u 19 časova prvim panelom pod nazivom „Da li je sloboda umela da peva-25 godina posle-regionalna prožimanja i barijere u kulturi“. Tokom ovog panela raspravljalo se o tome da li je pojam regiona eufemizam i gde smo danas kada je u pitanju kulturna saradnja između zemalja bivše Jugoslavije.

IMG_1431-1Drugi dan konferencije otvorio je zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Nebojša Kuzmanović. U svom uvodnom obraćanju ukazao je na značajan doprinos ove konferencije ukupnom umetničkom i kulturnom ambijentu, ne samo Vojvodine, već i cele Srbije. Istakao je da je posebno značajno isticati značaj knjige u eri visokih tehnologija, računara i pametnih telefona, kao i da će Pokrajinski sekretarijat nastojati da mnogo snažnije nego do sada podrži srpsko izdavaštvo.

IMG_1565Nakon ceremonije otvaranja usledio je panel izadavača na kom se razgovaralo na temu koja se još tokom prošlogodišnje konferencije nametnula, a to je da li se države u regionu različito ponašaju prema svojoj izdavačkoj produkciji, kao i o tome koliko nestabilnost Srbije i okolnih država utiče na njihovu politiku i odnos prema knjizi.
O tome kako čuvamo uspomenu na dela velikana naše kulture i da li su ulične table, biste i spomenici sve što naša društva rade kako bi sačuvali uspomenu na velikane, raspravljalo se tokom trećeg panela pod nazivom “ Umetnik i njegov spomenik”.

IMG_2016U panelima koji su usledili razgovaralo se o pravima i prevodima, kao i mogućim načinima uređenja tržišta Balkana, o iskustvima poznatih ličnosti koji su napisali knjige, raspravljalo se o tome kako je intelektualna Evropa odgovorila na izazove migrantske krize, terorizam i Brexit, kao i o društvenom statusu kulturne elite.

IMG_2273Neki od učesnika bili su: Teofil Pančić, Lazar Džamić, Nele Karajlić, Duško Ljuština, Branko Rosić, Ivan Ivanji, Ante Tomić , Borka Pavićević, Muharem Bazdulj, Isidora Bjelica, Marko Vidojković, Andrija Terzić i još mnogi drugi.

setnja02-1Tokom konferencije posetioci su imali priliku da izaberu svog omiljenog pisca na konfrenciji i da sa njim prošetaju gradom u sklopu Walk&Talk akcije. Najviše glasova imala je Isidora Bjelica, tako da su se organizatori pobrinuli da šetnja prođe u najboljem redu na radost Isidorinih čitalaca, koji su ovom prilikom uživali ćaskajući sa svojim omiljenim piscem.

Autor: NsHronika