Početna Kultura Održana premijera filma “Kozje uši”

Održana premijera filma “Kozje uši”

0

Nakon uspešne premijere u beogradskom Sava centru, filmska verzija nagrađivanog romana “Kozje uši”, autorke Vladislave Vojinović, u režiji Marka Kostića, prikazana je sinoć i u bioskopu “Arena” u Novom Sadu.

Ekranizacija dela okupila je glumačka imena poput Gorice Popović, Sergeja i Branislava Trifunovića, Nikole Koje i Anđelke Prpić, a prema rečima reditelja, pripreme su trajale dugo, ali nisu bile teške ni za glumce, ni za njega.

– Mislio sam da će za glumce biti najteže snalaženje u miljeu koji nije urban, međutim, svi su se odlično snašli. Scenario je kraći od knjige, a samim tim i zahvalniji za reditelja, tako da sam čak pre dodavao neke stvari iz romana, nego što sam ih izbacivao. U scenariju ima više rada na formi i stilu, a sadržaj je minimalistički. U romanu je obrnuto, ima mnogo zbivanja, to ne bi ušlo ni u jedan film, nikad – izjavio je Kostić.

Film “Kozje uši” prikazuje život običnih ljudi, koji se svakodnevno bore sa životnim problemima, protiv siromaštva i pritisaka društva, kroz prizmu komedije i crnog humora.

– Mislim da je ovo svakidašnja priča, o nama koji uspevamo nekako da preživimo, a uz to da još budemo ponekad srećni, zadovoljni i nasmejani. Činjenica je da se u teškim vremenima uvek više lome oni koji su prethodno imali više društvene moći, ugleda, novca i dostojanstva, ali da pritiske lakše podnose potlačeni, jer su oni oduvek na to naviknuti – rekla nam je scenaristkinja i književnica, Vladislava Vojnović.

Jednu od glavnih uloga tumači i Gorica Popović, kroz lik starice Stojanke, koja se zbog nesrećne ljubavi iz studija u Beogradu vratila u rodno selo, gde nastavlja život odgajajući unuke, bez kontakta sa svojom decom koja su u inostranstvu. Kako nam je rekla glumica, koja je vrlo često kroz karijeru glumila upravo žene iz naroda, baka Stojanka i ona su slične po upornosti, dilemama, samoćama i energiji.

Premijerno prikazivanje filma, večeras će biti nastavljeno na platnu bioskopa u Kragujevcu.

Autor: Maja Guzijan
Foto: Aleksandar Živaljević