Početna Kultura Održana radionica “Crtajmo srcem” na Akademiji klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici

Održana radionica “Crtajmo srcem” na Akademiji klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici

0

IMG_0816 (1)

U četvrtak, 26. maja na Akademiji klasičnog slikarstva Univerziteta “Educons”, održana je kreativna radionica pod nazivom “Crtajmo srcem”, namenjena deci iz Dečijeg sela “Dr Milorad Pavlović”.

Veliki slikarski atelje Akademije klasičnog slikarstva ovom prilikom bio je mesto susreta talentovanih mališana i njihovih starijih domaćina – profesora i studenata sa Akademije. Projekat je kao društveno-odgovorna aktivnost nastao zajedničkom inicijativom i saradnjom Akademije i Spomen zbirke Pavla Beljanskog, a podržan je od strane Color Press Grupe.

– Saradnja Akademije Klasičnog slikarstva i Dečijeg sela je prirodna upućenost dve institucije koje su susedi u Sremskoj Kamenici. Ono što mi kao Akademija bezuslovno možemo da ponudimo jeste da omogućimo deci da crtaju sa nama i našim studentima, da zajednički provedemo prijatno vreme i svoj profesionalni kapacitet usmerimo na razvoj njihovog talenta – izjavila je ovim povodom prof. dr Jasna Jovanov, dekan Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta “Educons”, a Jovanka Dimitrijević, vaspitačica u Dečijem selu “Dr Milorad Pavlović” na to se nadovezala rečima:

– Rado smo se odazvali inicijativi koju je pružio Univerzitet “Educons i Akademija”. Naša deca vole da učestvuju u sadržajima koji su interaktivnog karaktera a ovo je zaista bila izuzetna prilika da u ovakvom ambijentu budu deo originalnog edukativnog programa. Verujemo da će ovakvi susreti postati tradicija u saradnji obe institucije.

IMG_0821-1

Cilj održavanja radionice “Crtajmo srcem” bio je da ujedini kreativnost malih i velikih umetnika, da kroz neformalno druženje izbegne stvaranje “savršenog” likovnog dela, i da stvori onakvo delo (crtež) u koje će deca ugraditi svoje emocije i iskazati sklonost ka vizuelnom izražavanju.

Deca koja su učestvovala u radionici bila su uzrasta od 8 do 17 godina: Katarina Đurić (16), Jovana Picek (16), Robert Demiri (17), Dragana Zečević (14), Petar Lukić ( 11), Mladen Pavlović (13), Kristijan Marković ( 11), Miloš Milovanović (11) i najmlađe učesnice Nataša Pavlović (8) i Leontina Marković (8).

Mališani iz Dečijeg sela su uz mnogo radosti i smeha svojim dobrim raspoloženjem i talentom odgovorili na zadate teme a druženje je bilo upotpunjeno i obilaskom prostorija i ostalih ateljea Akademije klasičnog slikarstva.

– Prijatno sam iznenađen kako su se deca prilagodila ambijentu Akademije i ateljea u kome radimo. Vidi se da vole to što rade i da ih crtanje čini srećnim a talenat ne izostaje. Verujem da ćemo mnoge od njih ugostiti i u budućim, sličnim aktivnostima Akademije – rekao je Milan Nešić, asistent na predmetu Slikanje na Akademiji klasičnog slikarstva Univerziteta “Educons”

Sitne korekture, kakve uobičajeno, od svojih profesora dobijaju studenti Akademije, bile su usmerene na podsticaj razvoja talenta najmlađih i ohrabrenje da se kroz budući rad i kreativno učenje može osigurati put u svet slikarstva i umetnosti.

Akademija klasičnog slikarstva je za svakog učesnika pripremila i poklon majice sa odštampanim radovima, koje će učesnicima svačano biti uručene naknadno.

IMG_0816 (1)

Radionica na Akademiji klasičnog slikarstva se održala u okviru šireg programa tradicionalne godišnje manifestacije “Majski susreti” koja se već osmi put održava na Univerzitetu “Educons”, i obuhvata komercijalne i naučno popularne aktivnosti fakulteta članica i Akademije klasičnog slikarstva.

– Tradicionalni “Majski susreti” na Univerzitetu “Educons” uvek svojim programom teže da, pored naučno-popularnih sadražaja koji su namenjeni studentima i akademskoj zajednici, ponude i sadržaje koji uvažavaju i društvenu odgovornost Univerziteta i koji su namenjeni roditeljima, deci i uopšteno, široj javnosti. Ponosni smo na inicijativu koju je pokazao kolektiv Akademije klasičnog slikarstva i sigurni smo da će u ovakvoj atmosferi najmlađi, pored edukacije, dobiti i lepe uspomene – saopštila je Jelena Viktorva, PR Univerziteta “Educons”.

A i najmlađi učesnici imali su samo reči hvale za ovaj projekat koji im je omogućio druženje i razvoj talenta i kreativnosti.

– Prvi put sam ovde i veoma mi se dopada što mogu da crtam ono što volim sa svojim starijim drugarima. Volela bi da se vratimo i da nastavimo druženje – rekla je osmogodišnja Nataša Pavlović.

– Crtala sam prirodu i cveće a studenti su mi pomagali. Lepo se družimo i volela bi da se vratim – dodala je njena vršnjakinja Leontina Marković.

Autor: NsHronika.rs
Foto: Educons

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here