Početna Kultura Omaž Dušku Gojkoviću na bis i emocija Džoi Kalderaca na kub, otvorile...

Omaž Dušku Gojkoviću na bis i emocija Džoi Kalderaca na kub, otvorile Novosadski džez festival

0

DzezFestBLU_9

Prepuna sala scene “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta (SNP), gde se tiskalo i staro i mlado, sa akcentom baš na omladini, pokazatelj je da se Novosadski jazz festival, 17-tu godinu za redom uvrstio u grupu manifestacija masovnog tipa koji su uspeli da se etabliraju i iz godine u godinu, okupljaju sve veći broj novostasavajuće publike. U organizaciji Kulturnog centra Novog Sada (KCNS),sinoć je zvanično (mada prateći program traju već nedelju dana) otvorena međunarodna smotra džeza u našoj varoši, koja će ove godine programski akcentovati tzv. vokalni džez.

Otvarajući festival, član Gradskog veća zadužen za kulturu i informisanje, Vanja Vučenović je potcrtao da podrška grada u pogledu ostvarivanja planova i ciljeva Novosadskog jazz festival jeste nedvosmislena, budući je ovaj festival na mapi velikih, međunarodnih manifestacija prepoznat kao jedan od najznačajnijih i najsnažnijih “argumenata u pogledu inicijative Novog Sada za apliciranje za kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2021” godine.

DzezFestBLU_6

Programski odabir, uredništva koji među ostalim čine, izvršna producentkinja festival Vesna Kaćanski i Adam Klem, u pogledu odabira vokalne džez muzike, bio jasno uočljiv već na samom početku prve festivalske večeri koju su otvorili istambulski Selen Gulun trio. Blagodareći ambasadi Republike Turske, Novosađani i poklonici džeza bili su u prilici da se upoznaju sa stvaralaštvom kompozitorke, pijanistkinje, pevačice i pedagoga, Selen Gulun, Demirhana Bajlana i bubnjarke Monike Bulande čiji je nastup ipak ostavio prilično ravnodušnim prisutne, iako Istambul slovi za jedan od evroazijskih džez centara.

Headliner i jedna od vodećih zvezda džez festival, trubač, kompozitor, aranžer, bend lider, Duško Gojković (1931) nastupio je sa “svojim” (dugi niz godina mu je bio i dirigentom), Big Bendom RTS, kojim je dirigovao Ivan Ilić.

DzezFestBLU_1

Nastup prve jazz trube ex Jugoslavije, Berklijevca, (čoveka koji je drugovao sa Majlsom Dejvisom, Dizijem Gilespijem, Mejnardom Fergusonom, Slajdom Hemptonom, Klarkom Terijem, Artom Farmerom, Ernstom Kiferom i brojnim drugim svetskim jazz Potpisima), Duška Gojkovića koji u svojoj impresivnoj karijeri, ima međ ostalim snimljenih 30 albuma pod svojim imenom (međ kojima i “Balkan blues”; “Soul connection”, “Be bop city”, “Brandenburg Concert Duško with strings”,itd) bio je svojevrstan omaž njegovom suverenom i superiornom načinu izvođenja i nastupu, po kojima je bio prepoznatljiv decenijama koncertrirajući i vodeći brojne orkestre na evropskom i američkom kontinentu. Verzirani Big bendovci RTS su sa posebnim užitkom izvodili kompozicije svog kadgodnjeg concert majstora i učitelja, a solo nastupima su izuzetno toplo primljeni kod publike trombonisti, Novosađanin, Nemanja Zlatarev i Kosta Vukašinović. Očekivano, Maestra i zvezdu Dušana Gojkovića, džezerica publikum i ostali, ispratili su burnim ovacijama, što je zablagodareno jednim bisom od strane Trubača.

Emotivni, strastveno-lirski jazz recital upriličio je o koncu, njujorški pijanist Džoi Kalderaco, koji iako je nastupio kao treći izvođač te koncertne večeri, i to pred prilično smanjenim brojem publike, budući se vreme bližilo ponoći, bio je pun pogodak te večeri, barem kada je u pitanju stvaralački dar, ali i koncertno izvođenje. Iskreno i duboko proživljeno, objasnivši publici, da je, pre nego li je stigao u našu varoš, sahranio svog prijatelja, Džoi Kalderaco, je i svoj koncertni program podredio ovom osećanju tuge, prolaznosti i dubokih emocija koje vežu čoveka za čoveka, što su posvećenici i istinski marioci džeza, koji su pretekli u SNP, pozdravljali brojnim aplauzima tokom njegovog zaista, dramatično emotivnog nastupa. Utisak je dobrog dela publike, da se upravo njime (svojim izvođenjem) Kalderaco izdvojio kao zvezda ovogodišnjeg festivala.

Međ poklonicima džeza, bluza i ostalih ritmova, koji su te večeri prisustvovali otvaranju festivaal prepoznali smo i: pijanistkinju Ritu Kinku koja je došla u pratnji supruga Milana Radulovića –Ješka; laureate Oktobarske nagrade, Ismeta Atića sa suprugom Jasminom Gradinac; bubnjare Ivana Fecea Firčija i Uroša Šećerova; novinare Miroslava Stajića, Marka Ivanića, Zorana Dejanovića; “zelenog optimistu” – Gutu Grubačkog; fotografa Aleksandra Plačkova (čija izložba o Potpisima koji su obeležili brojne jazz festivale u godinama za nama u našoj varoši krasi aulu scene “Pera Dobrinović” SNP), kardiologa Dejana Sakača; familiju Doroški; advokate Vladimira Beljanskog i Zorana Koprivicu; arhitektu Vladu Rakića; pukovnika policije Dragana Milića iz sremskokameničke škole za obuku kadra iz domena bezbednosti; dr Vesnu Najdovsku; matičare Rašu Doderovića i Jelenu Kovaček; vlasnika štamparije “Futura”, Tomicu Vlaovića, Draganu Erdelj i brojne druge…
Drugi, odnosno današnji dan festivala, obeležiće nastupi Karle Markotuli koja će nastupiti u duu sa pijanistkinjom Mionom Deler i “East West European jazz orchestra twins 2015” koji je nastao u okviru projekta kulturne saradnje i razmene gradova pobratima – Dortmunda, Rostova na Donu i dakako, Novog Sada.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: B. Lučić