Početna Kultura Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: Život posvećen umetnosti

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: Život posvećen umetnosti

0
Pavle Beljanski u svom stanu (1965)
Pavle Beljanski u svom stanu (1965)

„Svaka od tih slika deo je mog života! Svaka od njih je prošla kroz moje srce…”, reči su Pavla Beljanskog (Veliko Gradište, 19. VI 1896 – Beograd, 14. VII 1965), diplomate i kolekcionara koji je sakupio najcelovitiju zbirku nacionalne umetnosti prve polovine 20. veka.
Naklonost prema umetnosti i kolekcionarsku strast razvijao je uporedo sa profesionalnim angažmanom.

Memorijal P. Beljanskog
Memorijal P. Beljanskog
Deo stalne postavke SZPB
Deo stalne postavke SZPB

Sakupljanje dela strane umetnosti bila je njegova prvobitna pasija, koju je nastavio da neguje do kraja života obilazeći muzeje i antikvarnice. Ali, početkom dvadesetih godina, naročito zahvaljujući poznanstvu sa hrvatskim slikarem Marinom Tartaljom, Pavle Beljanski je krenuo da sistematski uobličava zbirku savremene jugoslovenske umetnosti.
S nepogrešivim osećanjem za pravu likovnu vrednost, sa plemenitim nastojanjem da svome narodu sačuva dokaze njegovog umetničkog stvaralaštva, Beljanski je pred izbijanje Drugog svetskog rata već imao koherentnu, zaokruženu kolekciju.

Stalna postavka Spomen-zbirke P. Beljanskog
Stalna postavka Spomen-zbirke P. Beljanskog

U godini u kojoj se obeležava pet decenija od smrti Pavla Beljanskog, izbor od 84 eksponata iz kolekcije velikog mecene i darodavca biće predstavljen na izložbi Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne. Ovaj izbor remek-dela je prvo predstavljanje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog van granica Srbije. Autori izložbe su dr Jasna Jovanov i dr Zvonko Maković, a biće predstavljena publici u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu od 19. novembra 2015. do 10. januara 2016. godine.

Iduće nedelje čitajte o temi:
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: muzej za jedinstvenu kolekciju

Autor: Novosadska hronika