Početna Kultura “Operske Novogodišnje priče” poslednje nedelje decembra u Novom Sadu

“Operske Novogodišnje priče” poslednje nedelje decembra u Novom Sadu

0

Opera Srpskog narodnog pozorišta slavi 2020. i sa ponosom predstavlja: Operske novogodišnje priče. Naime, poslednja nedelja decembra planirana je kao magična nedelja operskih klasika, izvrsne hrane, plesa i, naravno, šampanjca. Nedelja započinje koncertom iz serije sa kojom je već upoznata operska publika – “Pričama na zadatu temu: Krcko oraščić”. Zapravo, svita Krcko oraščić Petra Iliča Čajkovskog bila je popularnija od baleta na samom početku. Ova kompozicija sinonim je za Božićne i Novogodišnje praznike.

Operska novogodišnja nedelja nastavlja se hit predstavom “Dženis Džoplin” u kooprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i OPENSa koja je za vrlo kratko vreme došla je pre svega do mlade Novosadske publikę.

Magična nedelja, uz vino i čuvenu vinsku pesmu, nastavlja se Verdijevom operom u tri čina, “Travijatom”. Na ulazu u 2021. godinu, godinu jubileja u kojoj obeležavamo 120 godina od smrti velikog kompozitora, Opera Srpskog narodnog pozorišta izvešće “Travijatu”, operu kojom je ujedno i 1947. godine zvanično i formalno osnovana Opera kao zasebna umetnička jedinica ovog pozorišta.

Pred samu završnicu, čeka nas “Operske novogodišnje priče: Božićni koncert”. Neke od najpoznatijih Božićnih i Novogodišnjih pesama imaju pozadinske priče i dugu istoriju. Orkestar opere Srpskog narodnog pozorišta, solisti i gosti (poput Dušana Svilara, Nevene Reljin, ali i mladih umetnika poput Tatjane Savatić…) izvešće najpoznatije praznične numere u aranžmanu i pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika.

I za kraj, spektakularno, sa više lokacija u gradu, uživo, u isto vreme, orkestar, hor i solisti opere Srpskog Narodnog pozorište izvešće čuvenu opersku ariju “Nessun dorma”, uz poruku: Pobedićemo. Jedinstveni i do sada nikada realizovan u svetu muzički performans, tokom kog različite grupe umetnika, sa više lokaciju u gradu na isti znak i u isto vreme izvode jednu ariju, poklon je Opere Srpskog narodnog pozorišta Novom Sadu i poruka za godinu koja nam predstoji.

– Odlučili smo da je sav sadržaj besplatan. Epidemiološka situacija, sva je prilika, neće dozvoliti publiku u salama, te iz tog razloga ostajemo verni platformi koju smo već koristili i koja se odlično pokazala. Kada smo u novembru na taj način održali koncert bilo nam je dozvoljeno da se 100 ljudi nađe u publici, ali nas je desetostruko više gledalo preko online platformę na kojoj nastavljamo sada da prenosimo i novogodišnji program. To ne bi bilo moguće bez partnera, a u ovom slučaju smo zahvlani što je Idea, odnosno Mercator kompanija, prepoznala Operu kao svog partnera – kaže direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

To znači da će se, kako je Opera od početka i nastojala, sav program izvoditi uživo, ali će imati i online prenos na sajtu operasrpskonarodnopozoriste.studio.20.rs

Kao i u ranije ideja jeste da sav program ide iz pozorišta, sa scene, uživo, ali da se i program dodatno obogati, u pokušaju da se nadomesti ono što se gubi gledanjem kod kuće. Pre i posle koncerta očekuju nas razgovori sa umetnicima koji nastupaju, filmovi o procesu nastajanja programa, ali i mali pogled na “život iza kulisa”.

Na sledećem linku nalazi se online platforma na kojoj se jednostavno možete se registrovati – https://operasrpskonarodnopozoriste.studio20.rs.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay