Početna Kultura Osam mladih umetnika u Novom Sadu oslikava pokretni mural

Osam mladih umetnika u Novom Sadu oslikava pokretni mural

0

Osam mladih umetnika zajedno će kreirati pokretni mural u Novom Sadu u periodu od 25. aprila do 9. maja.

Osam umetnika, po dva predstavnika iz Srbije, Italije i Severne Makedonije, i po jedan iz Crne Gore i Albanije, koje predvodi Andrej Josifovski – Pijanista, čine tim koji će kroz kolektivni umetnički performans predstaviti svoju viziju zajedničke budućnosti evropske zajednice.

Oni su izabrani u okviru inicijative “Nacrtaj mi budućnost Evrope” koja se održava u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre je rekao da kultura i umetnički izražaj ne poznaju granice – oni su neiscrpan izvor inspiracije koji nam pomaže u kreiranju bolje budućnosti.

“Ovom inicijativom smo želeli da pokažemo bogatstvo i talenat mladih evropskih umetnika, kao i njihov potencijal da doprinesu važnim temama koje će odrediti našu budućnost. EU i Zapadni Balkan dele istu istoriju i kulturu, a ja sam ubeđen i istu sudbinu. Murali koje će ovi umetnici oslikati zajedno je još jedna potvrda našeg pripadanja istom kulturnom prostoru”, rekao je Žiofre.

Odluku o učesnicima predstojećeg događaja doneo je žiri u sastavu: Lazar Sakan, predsednik žirija, idejni tvorac i kustos galerije “New Moment”, dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske, Nikola Džafo, konceptualni umetnik, kao i dva predstavnika Delegacije Evropske unije u Srbiji.

“Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da učestvujem u jednom ovakvom idejnom projektu od nesumnjive kulturne važnosti. Mural je, kao vid performansa iskazan kroz slikarsku i arhitektonsku tehniku, u poslednjih nekoliko decenija stekao zasluženi umetnički kredibilitet. Proces selekcije nije bio ni malo lak, pristigao je veliki broj kvalitetnih radova i bio je izazov izabrati osam autora koji će kroz sliku i boje predstaviti originalno i inspirativno viđenje budućnosti”, rekao je Lazar Sakan.

Inicijativa “Nacrtaj mi budućnost Evrope” jedna je u nizu mnogobrojnih kulturnih izvedbi koje će na društveno angažovan način predstaviti Novi Sad, ovogodišnju Evropsku prestonicu kulture.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay