Početna Kultura Otvaranje izložbe “45 godina Memorijala umetnika” u četvrtak

Otvaranje izložbe “45 godina Memorijala umetnika” u četvrtak

0

beljanski_45_godina_memorijala

Izložba “45 godina Memorijala umetnika” biće otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u četvrtak, 29. septembra, u 19 časova. Autorka izložbe, kojom Spomen-zbirka obeležava dva jubileja – 45 godina od otvaranja ovog dela stalne postavke i 55 godina od otvaranja muzeja za javnost, je Marta Đarmati, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Memorijal umetnika je osnovan 1971. godine kao segment stalne postavke Spomen-zbirke, prema zamisli Pavla Beljanskog da svoju zadužbinu upotpuni portretima i autoportretima svih umetnika koji su zastupljeni u njoj. Sastavni deo postavke čini i dokumentarni materijal o ovim stvaraocima – fotografije, pisma, lični dokumenti i predmeti koje su umetnici koristili tokom procesa stvaranja.

Uobličavanje Memorijala umetnika bio je jedan od najvažnijih zadataka Spomen-zbirke kao novoosnovanog muzeja, čiju realizaciju kolekcionar nije doživeo. Prethodnih godina učestale tematske izložbe o umetnicima zamenile su klasičnu postavku Memorijala, ali je uvek isticana osnovna ideja: da publici približi likove stvaralaca iz kolekcije i njihovo prijateljstvo s Beljanskim.

Izložba “45 godina Memorijala umetnika” biće otvorena do 29. januara.

Autor: 021.rs