Početna Kultura Otvaranje izložbe fotografija Miloša Bičanskog

Otvaranje izložbe fotografija Miloša Bičanskog

0

atina-foto-milos-bicanski-(2)_660x330

Otvaranje izložbe fotografija Miloša Bičanskog “When they kick at your front door, how you gonna come?” biće u petak 17. aprila u 19 časova na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Izložbu će zainteresovani posetioci se moći da pogledaju do 5. maja.
“U očima sveta, kultni lik grčkog kolapsa je jedan od besnih, maskiranih demonstranata koji se sukobljava sa policijom ispred parlamenta. Ali ljutnja je samo jedan od mnogobrojnih emocija kroz koje Grci prolaze dok pokušavaju da prebrode ovu krizu. Sramota, očaj, tuga i gubitka ima u jednakim delovima previše. Ali ovo su daleko suptilnije, pa samim tim i teže emocije za snimanje kroz objektiv fotografa.
One su vidljive u zabrinutim licima radnika na pauzi cigareta, šefovi putujući metroom, i bezličnim grafitima po razbijenim prodavnicama i fabrikama . Ja sam proveo veći deo poslednjih godina lutajući po ulicama Atine, i onih malih gradova i sela izvan glavnog grada, u potrazi za trenucima koji polako ilustruju raspad Grčke. Grčka je danas živa laboratorija za neke od ključnih izazova globalne javne politike našeg vremena.

atina-foto-milos-bicanski-(3)_660x330

Debate o budućnosti zapadne države blagostanja, evropskog projekta, i moć međunarodnih banaka i finansijskih institucija se igraju svakodnevno na ulicama ove male balkanske nacije. Ali često, u razgovorima preko obveznica prinosa i deficita, vrlo realna ljudska patnja iza brojeva je zaboravljena. Moja nada je da osvetlimo na ovom ljudskom elementu i da podsetim ljude pričama iza naslova. Sa svakim novim kreditom za spasavanje iz drugih zemalja evrozone i MMF, Grčka je bila prisiljena da nanese više bola na svoje građane. Grci su rekli da će te žrtve spasiti zemlju od još gore sudbine. Ali nakon godina smanjenja plata, povećanja poreza i drastično smanjenja usluga, Grci sada gube veru u perspektivni oporavak. Nadam se da će moje slike pomoći ljudima da shvate zašto.”, izjavio je Bićanski.

Miloš Bičanski trenutno živi i radi u Atini, kao slobodni fotograf koji je fokusiran na fotografijama vesti i sukoba na Balkanu. Rođen u Beogradu, Bičanski je počeo svoju karijeru tokom burnih događaja vezanih za raspad Jugoslavije, radeći za domaće časopise i novine. Kao saradnik “European Press Photo Agency” krajem 1990-ih i “Getty Images today” , njegove fotografije su se pojavile u “TIME Magazine”, “Newsweek”, “The New York Times”, “The Guardian” i “Paris Match”.

Autor: NsHronika.rs
Foto: fotoasocijacija.org