Početna Kultura Otvaranje velike izložbe “Inovativni finski dizajn” sutra u Eđšegu

Otvaranje velike izložbe “Inovativni finski dizajn” sutra u Eđšegu

0

Velika izložba „Inovativni finski dizajn“ svečano će biti otvorena sutra, 17. septembra u 13 časova, u kulturnoj stanici Eđšeg (Antona Čehova 4).

Izložbu će svečano otvoriti ambasador Republike Finske Kimo Lahdevirta.

Velika izložba „Inovativni finski dizajn“ stiže u okviru ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“ i obeležava predsedavanje Finske Evropskom unijom, a realizuje se u saradnji Finske ambasade i projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Izložba se bavi pitanjima kako dizajn nalazi primenu u komunikacionim tehnologijama, brodogradnji, zdravstvenoj zaštiti, industriji nameštaja i mnogim drugim oblastima? Na koji način nove tehnologije uslovljavaju dizajn? Za Fince dizajn predstavlja način rešavanja problema, način da se primene nove tehnike i tehnologije po kojima su karakteristični i priliku za razvoj usluga i novih poslovnih mogućnosti. Poznato je da je Finska u prvih deset zemalja sveta u pogledu patentiranih izuma po glavi stanovnika usled činjenice da je uvek vrlo rado prihvatala nove tehnologije, a onda ih dalje sama razvijala.

Autor izložbe je Jarno Peltonen, nekadašnji direktor Muzeja dizajna u Helsinkiju koji je ovim putem želeo da ukaže na značaj dizajna za Fince.

Izložba čini deo programa Nedelja finske kulture koju prate raznovrsni programi, poput radionica za decu i književne večeri, što je jedinstvena prilika da se bliže upoznamo ne samo sa dizajnom, već i kulturom i načinom života Finske.

„Kaleidoskop kulture“ je programski luk iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u „grad scenu“. Deo „Kaleidoskopa kulture“ su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Sve informacije možete pronaći na sajtu: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

Foto: Promo