Početna Kultura Otvoren 40. Međunarodni festival umetničke muzike

Otvoren 40. Međunarodni festival umetničke muzike

0

sinagoga3

Međunarodni festival umetničke muzike otvoren je sinoć u Sinagogi, koncertom festivalskog orkestra Nomus, pod upravom nemačkog pijaniste i dirigenta Larsa Fogta. Jubilarne četrdesete Novosadske muzičke svečanosti, otvorili su ambasador SR Nemačke Hajnc Vilhelm i član gradskog veća zadužen za kulturu, Vanja Vučenović.

Tokom dvosatnog koncerta, u punoj Sinagogi, smenjivale su se melodije od Koriolan uvertire Ludviga van Betovena, Koncerta za klavir Volfganga Amadeusa Mocarta, do simfonija Johanesa Bramsa. Najveće ovacije izazvao je maestralni 45-godišnji umetnik Lars Fogt, koji je, osim u novosadskoj Sinagogi, nastupao s najpoznatijim svetskim orkestrima poput Bečke i Londonske filharmonije, Ciriškog i Kelnskog kamernog orkestra i Drezdenske državne kapele. Ovaj pasionirani zagovornik teorije da „stvaranje muzike predstavlja osnovnu i suštinsku životnu snagu u društvu“ se sinoć na novosadskoj bini našao u dvostrukoj ulozi, kao dirigent i solista.

DSCF7073

„Moj prvi dolazak u Novi Sad je zapravo i moja prva poseta Srbiji. Oduševljen sam otvorenošću ljudi ovde, njihovom energijom i entuzijazmom. Profesionalno, ovo je prvi put da sam na ovaj način izveo Koncert za klavir i orkestar, i mogu reći da sam veoma zadovoljan učinjenim. Međusobna saradnja i strpljenje koji su pokazali članovi orkestra, neopterećenost koju sam osećao tokom koncerta, ozvučenje u objektu, sve je učinilo da ovo veče bude posebno za mene. Srećan sam što sam deo festivala“, rekao nam je Fogt.

sinagoga

Među ljubiteljima klasične muzike je i sugrađanka Eva Radin, koja je kupila karte i za nekoliko narednih dana festivala.
„Veliko mi je zadovoljstvo što nam je omogućeno da uživamo u ovoj kvalitetnoj muzici. Već 10 godina posećujem Novosadske muzičke svečanosti, i bilo mi je veoma teško da se odlučim šta ne propustiti, jer verujem da je program i ove godine vrhunski“, izjavila je ona.

Nastao 1975. godine, NOMUS je s godinama postao jedan od najznačajnijih međunarodnih festivala umetničke muzike u zemlji. Manifestacija će trajati do 28. aprila, a zainteresovani mogu kupiti karte na blagajnama SNP-a, Novosadskog pozorišta i Sinagoge.

sinagoga22

Autor: Maja Guzijan, NsHronika.rs