Početna Kultura Otvoren 8. Cinema City: U fokusu mladi autori !

Otvoren 8. Cinema City: U fokusu mladi autori !

cinema city

Sinoć je u „Novoj kreativnoj četvrti“, kako je popularno dobila naziv kineska četvrt na Limanu, otvoren 8. po redu internacionalni filmski festival Cinema City, nakon čega je usledila domaća premijera filma „Panama“ mladog autora Pavla Vučkovića u okviru selekcije Nacionalna klasa. Istovremeno su prikazani filmovi „Pasja ljubav“ u okviru Respect to 1st films, zatim „Kratka kožica“ u selekciji 360° i „Potraga za Felom” u Planet & Rock selekciji.

cinema city3

Organizatori su se potrudili da publiku počaste i koncertima nakon završenog filmskog dela, gde su već uzavrelu atmosferu do usijanja doveli bendovi Jarboli i Darkwood Dub. Žanrovski potpuno raznoliki, konceptualno na istoj misiji, koja je objedinjena oko ideje promovisanja mladih autora, već prve projekcije obećale su da će ovaj festival u sedam dana zaista ponuditi kvalitetan i bogat program, kao i jedno drugačije viđenje i fokusiranje na novu energiju stvaraoca koji tek dolaze. Kao što su i sami organizatori istakli na konferenciji za štampu, neposredno pred otvaranje festivala, ove godine je glavni akcenat dat na prve i druge filmove što donosi mogućnost publici da otkrije neke nove autore koji će u budućnosti postati velika imena, jer su upravo oni pokretačka snaga koja može nešto da promeni.

cinema city4

Od ove godine je lokacija festivala pronašla savršeno prostorno rešenje u kineskoj četvrti i to nije slučajnost, jer se težilo usklađivanju ambijenta sa mladim autorima, i zaokruživanju celine, što je po rečima mnogobrojnih posetilaca koji su sinoć došli da uživaju u programu festivala, pun pogodak. Kada prostor koji je 70.-tih godina bio industrijski pečat Novog Sada poprimi jednu umetničku i kreativnu dimenziju i zaživi kao pravi mali filmski grad sa posebnim obrisima energije festivala, onda možemo reći da će u narednim danima, svi posetioci uživati i imati o čemu pričati a kako je rekao veliki Federiko Felini: Pričanje je jedina igra koju vredi igrati!

cinema city2

cinema city1

Autor: Bojana Šević