Početna Kultura Otvorena izložba autora Milovana Pisarija „Spašavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa...

Otvorena izložba autora Milovana Pisarija „Spašavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915.”

0

Izložba „Spašavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915.” otvorena je danas, 13. decembra 2018. godine, u Galerijskom prostoru Arhiva Vojvodine, autora dr Milovana Pisarija (Pisarri), direktora Centra za primenjenu istoriju.

Centar za primenjenu istoriju i Arhiv Vojvodine organizovali su postavku ove izložbe koja prikazuje istorijski čas o jednoj američkoj misiji koja je tokom Prvog svetskog rata u aprilu 1915. godine vodila odlučujuću bitku protiv epidemije tifusa, zbog koje je u Srbiji umrlo 150 hiljada ljudi.

Pozdravnu reč prisutnima uputio je dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.

O podsticaju, temi, načinu rada i izboru dokumenata za izložbu, govorio je autor izložbe Milovan Pisari istakavši da je od ukupno 360 stranih lekara, najveći doprinos dala američka misija sa dr Ričardom Strongom na čelu, koji je upravljao sanitarnom revolucijom.

O izložbi arhivskih dokumenata, istorijskom kontekstu, Prvom svetskom ratu i srpsko-američkim odnosima, govorio je gospodin Predrag Rajić, predsednik srpsko-američkog foruma „PolitikUS” iz Novog Sada i portparol Centra za društvenu stabilnost, koji je i otvorio izložbu.

Projekat je realizovan uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, a u sklopu obeležavanja 100-godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Srbije.

Foto: Promo/NsHronika