Početna Kultura Otvorena izložba Darka Dozeta “Sedam vekova manastira Krupe”

Otvorena izložba Darka Dozeta “Sedam vekova manastira Krupe”

0

Izložba fotografija fotoreportera Darka Dozeta pod nazivom “Sedam vekova manastira Krupe” otvorena je sinoć u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada povodom 700 godina manastira Krupe.

Ukupno 40 umetničkih i dokumentarnih fotografija, nastalih prilikom nekoliko Dozetovih boravaka u ovom drevnom manastiru na međi Like i Dalmacije, predstavljeno je na 27 panoa.

Dozet je sarađivao sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, a fotografije su mu objavljivali gotovo svi svetski listovi i magazini.

Njegove fotografije ilustrovale su više od 1.000 naslovnih strana najznačajnijih medija, prvenstveno “Večernjih novosti”, a samostalne izložbe imao je u više od 50 gradova Srbije i inostranstva.

Autor je projekta “Koreni duše” posvećenog Kosovu i Metohiji i koautor projekta “Svedoci trajanja” koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu u Rumuniji.

Otvaranju izložbe su prisustvovali episkop bački Irinej, episkop dalmatinski Fotije, mitropolit zahgrebačko-ljubljanski Porfirije, kao i iguman manastira Krupa arhimandrit Gavrilo Stevanović.

Pozdravnu reč uputio je direktor Kulturnog centra Novog Sada, Bojan Panaotović, istakavši veliko zadovoljstvo što se ovako veliki jubilej, značajan za ceo srpski narod, obeležava i u Novom Sadu.

Gledajući ove veličanstvene fotografije, pitam se: imamo li pravo na skromnost, pa čak ponekad i na osećaje niže vrednosti pred Evropom, kada danas u Novom Sadu, na primer, obeležavamo sedam vekova zadužbine kralja Milutina? Mi smo zbog ovakvih vrednosti neizbrisivi deo evropske kulturne baštine“, poruka je direktora Panaotovića.

U svojstvu domaćina ove veličanstvene izložbe, Njegovo preosveštenstvo Episkop bački, gospodin Irinej, u svojoj besedi, istakao je da bi svaki narod bio ponosan, ako u središtu svog etničkog prostora ima ovakvu svetinju kao što je manastir Krupa. Ali imati takvu svetinju i lepotu na etničkoj i crkvenoj periferiji našeg prostora, još je značajnije.

Nije ovo prilika za polemike, ali ne mogu da ne spomenem tezu koja se u današnjoj Hrvatskoj plasira gotovo u svim tamošnjim medijima, da su Srbi na tom prostoru došljaci. Međutim, istorija je sasvim drugačija. Ničija propaganda ne može zameniti, a ni zaseniti istorijsku istinu koju je još Konstantin Porfirogenit, vizantijski imperator, govorio u svom spisu „O upravljanju imperijom” da su Srbi i Hrvati živeli naporedo, a Dalmaciju i druge delove naselili su istovremeno”, podsetio je na ove istorijske činjenice vladika Irinej.

Njegovo preosveštenstvo Episkop dalmatinski Fotije, zahvalio se autoru Darku Dozetu, jer je svojim objektivom pokušao da „uhvati” starinu i patinu svih 700 godina manastira Krupe.

Dobro je da je ova izložba prvi put prikazana upravo u srpskoj Atini. Treba da čuvamo svoje korene i svetinje, jer one čuvaju nas. U Dalmaciji, kako je to zabeležio pesnik Mirko Korolija, su tri naša manastira – Krka, Krupa i Dragović – koji kao bele lađe plove kroz istoriju i čuvaju pravoslavlje i Srbe na tim prostorima“, predočio je vladika Fotije prisutnima. Pošto je biranim rečima podsetio na impresivnu istoriju manastira Krupe, proglasio je izložbu otvorenom.

Autor Darko Dozet, najavio je da će izložba, posle Novog Sada, biti predstavljena u Gračanici, kako bi se i simbolično spojile dve zadužbine kralja Milutina. Potom će slike manastira Krupe putovati u Beograd i Banja Luku.

Izložba je obogaćena i pratećim tekstovima Snježane Orlović, istoričara umetnosti, vrsnog poznavaoca manastira i crkava Eparhije dalmatinske i Eparhije gornjokarlovačke. Autor je četiri knjige – Manastir Krupa, Manastir Dragović, Manastir Gomirje, Manastir Presvete Bogorodice Trojeručice. Uskoro će biti objavljeno i obimno izdanje Šematizma i istorije Eparhije gornjokarlovačke, ali i monografija povodom velikog jubileja 700 godina manastira Krupe, koju radi u koautorstvu sa teologom i istoričarom Radovanom Pilipovićem.

Izvor: RTV
Foto: KCNS