Početna Kultura Otvorena izložba “Hramovi, tvrđave i palate”

Otvorena izložba “Hramovi, tvrđave i palate”

0

indija

Povodom najvećeg nacionalnog praznika Indije, Dana nezavisnosti, koji se ove godine održava šezdeset i deveti put, otvorena je izložba pod nazivom “Hramovi, tvrđave i palate”.

Posetioci će imati priliku da vide dokumentovana slavna dostignuća Indije iz praistorijskih vremena, pa sve do kraja prvog milenijuma nove ere, kroz njene hramove, tvrđave, palate i gradove.

indija2

Čast mi je kao ambasador Indije u Srbiji da otvorim izložbu 2000 godina indijske arhitekture u Novom Sadu. Indija i Srbija su istorijski povezane. Kulturnim događajima koji predstavljaju Indiju pokušavamo da se povežemo sa Srbijom i otvoreni smo za svaku saradnju. Kultura je veoma važna za povezivanje ljudi, za premošćavanje jezičke barijere, hrani duh i um“, kaže ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Čauhan.

indija3

Izložba prikazuje i veličanstvenost indijskog nasleđa, od pradavnih vremena pa sve do danas. Indija – prostrana i drevna zemlja, ima dugu i neprekidnu kulturnu tradiciju koja obuhvata više od 2500 godina. Njen etos je neprekidno bogaćen narodima različitih rasa i vera koji su generacijama živeli zajedno, pri čemu je svaka grupa praktikovala svoju religiju i način života. Ove grupe su često širile svoj uticaj na druge oko sebe, i istovremeno primale uticaj od drugih. Sinteza ovih tradicija istaknuta je u ovoj izložbi.

Izložba će biti otvorena do 25. septembra u prostorji Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i foto: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs