Početna Kultura Otvorena izložba “Nasleđe u funkciji kulturnog turizma – NS CULTours”

Otvorena izložba “Nasleđe u funkciji kulturnog turizma – NS CULTours”

0

Izložba “Nasleđe u funkciji kulturnog turizma – NS CULTours”, koju organizuju Univerzitet u Novom Sadu i Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, postavljena je u Izložbenom paviljonu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu i trajaće do 26. februara. Izložbu je otvorio šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada Goran Sečujski.

“Novi Sad ima sve preduslove za razvoj ‘City Break’ turizma koji podrazumeva dolazak i noćenja turista u trajanju od jednog do četiri dana. To je jedan od proizvoda sa najvećom globalnom atraktivnošću i vrlo visokim dugoročnim potencijalom. Glavni motivi dolaska u ovom turističkom proizvodu su posao, istorijsko nasleđe, kultura, šoping, događaji i noćni život. Kultura je ključni turistički resurs koji inspiriše milione turista da svake godine posete nove destinacije. Odgovornim upravljanjem ovaj oblik turističkog proizvoda može postati značajan u promociji i očuvanju materijalnih i nematerijalnih komponenti nasleđa na kojima se zasniva, a istovremeno ohrabruje razvoj umetnosti, zanata i drugih kreativnih aktivnosti. To je svakako jedan od prioriteta Grada Novog Sada, posebno zbog prestižnih titula koje je osvojio – Evropske prestonice kulture 2021. godine i Omladinske prestonice Evrope 2019. godine”, naglasio je Goran Sečujski.

Prisutnima na otvaranju izložbe obratili su se i prorektorka za nauku Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Snežana Smederevac, direktor Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Darko Reba, i upravnica Galerije Matice srpske i predsednica Upravnog odbora Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Studenti četvrte godine osnovnih akademskih studija Arhitektura, koje se realizuju u okviru Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, imali su zadatak da, u okviru predmeta Graditeljsko nasleđe, očuvanje i zaštita, formiraju kulturnu stazu na široj teritoriji grada Novog Sada. Na osnovu unapred postavljenih kriterijuma izvršena je selekcija studentskih radova koji su postali deo programa “NS CULTours”. Izložbu je podržala i “Fondacija Novi Sad 2021”, i to kako bi postala deo zvanične kulturne ponude grada i doprinela promociji nasleđa u kontekstu razvoja kulturnog turizma buduće Evropske prestonice kulture.

Autor: NsHronika