Početna Kultura Otvorena izložba “Novi Sad i poplave 1965. godine”

Otvorena izložba “Novi Sad i poplave 1965. godine”

0

poplave_1965_3_foto_jaroslav_pap_thumb_medium500_363Izložba fotografija “Novi Sad i poplave 1965. godine” otvorena je danas u Domu Vojske Srbije, u organizaciji Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, a povodom 50-godišnjice od katastrofalnih poplava u Vojvodini i 61-godišnjice od osnivanja novosadskog Istorijskog arhiva.

Direktor pomenutog Arhiva Petar Đurđev rekao je da su prošlogodišnje tragične poplave koje su, kako je kazao, nanele ogromnu štetu Srbiji od gotovo milijardu evra, aktualizovale sećanja na davnu 1965. godinu kada se Novi Sad suočio sa jednom od najvećih opasnosti u svojoj istoriji – poplavom koja je pretila da ga potpuno uništi.

“Ujedinjeni građani Novog Sada, gotovo 70.000 ljudi je učestvovalo u odbrani Grada i tokom 100 dana vanredne situacije uspeli su da se odupru velikoj vodi i da odbrane ono što su generacije i generacije Novosađana stvarale”, rekao je Đurđev, dodajući da je upravo poruka danas otvorene izložbe da je uz ideju društvenog aktivizma, socijalne odgovornosti i uz brigu o najbližima moguće ostvariti najveća dela.

Po rečima Durđeva kada se prisećamo nekih traumatičnih dešavanja mi se uglavnom fokusiramo na tragedije, a poplave iz 1965. godine su takođe bile traumatičan događaj, ali se završio pobedonosno i upravo te priče, kako je istakao, “moramo da aktuelizujemo i prikažemo kao princip i model ponašanja – da zajedno dobro organizovani možemo mnogo da učinimo”.

Autor fotografija predstavljenih na pomenutoj izložbi, poznati novosadski fotoreporter Borivoje Mirosavljević, rekao je da su u vreme poplava 1965. godine pojedini stručnjaci upozoravali da ukoliko se Dunav izlije, odnosno probije bedeme kod Novog Sada, nivo vode će biti toliki da će se poravnati sa krstom na crkvi na Čeneju, što bi značilo, kako je kazao, da će kompletan Novi Sad biti potopljen.”Svaka generacija ne sme da zaboravi ono što se događalo i treba da vodi računa da se takve stvari ne ponove. Dunavu ne sme da se dozvoli da se razmahne i treba ga držati u predviđenim granicama, a ova izložba služi da nas sve na to podseti”, rekao je Mirosavljević.

Svaka od izloženih fotografija, po rečima Mirosavljevića, za njega predstavlja neponovljiv trenutak i svaka i svaka ga podseća na određen detalj iz tog perioda, kada je 101 dan neprekidno trajala borba sa poplavom. Ipak, Mirosavljević posebno izdvaja jednu fotografiju, koja je i inače privlačila najveću pažnju posetilaca izložbe, a to je fotografija na kojoj se vidi panj srednje veličine koga voda nosi sredinom reke, a na njemu stoje jedan pas i jedno pokislo pile.

Izložba je postavljena na terasi Doma Vojske Srbije, a ulaz je besplatan.

Autor:021