Početna Kultura Otvorena izložba “Objektivno” u Muzeju Vojvodine

Otvorena izložba “Objektivno” u Muzeju Vojvodine

0

Šesta Godišnja izložba fotoreportera Novog Sada i Vojvodine “Objektivno” otvorena je u Muzeju Vojvodine i trajaće do 15. januara 2019. godine.

Izložbu prati proslava Fotoreporterske nove godine koju pet decenija naizmenično organizuju fotoreporteri dnevnih listova “Dnevnik” i “Mađar so”, a osim autora koji rade ili su ponikli u dve najveće novinske kuće u Vojvodini, na izložbi su predstavljeni radovi fotoreportera “Večernjih novosti”, “Blica”, “Tanjuga”, “Omladinskih novina”, “Zrenjaninskih novina”, lista “Ruske slovo” i drugi.

– Fotoreporteri pričaju objektivne i istinite priče o društvu i životu, i njihov je posao složen i odgovoran, a njihova dela su svojevrsna svedočanstva o vremenu i ljudima. Oni moraju biti prvi na licu mesta važnih događaja, svugde gde je vest, pa se često nađu i u veoma rizičnim situacijama. Njihov rad je za svako poštovanje i Grad Novi Sad nastoji da podrži tu vrstu stvaralaštva. Slika govori više od hiljadu reči je fraza koju smo mnogo puta čuli, ali to je neprikosnovena istina jer svaka informacija mnogo više utiče na ljude i skreće njihovu pažnju ukoliko je ilustrovana autentičnom i živopisnom slikom. Dobro je što ova izložba okuplja autore svih generacija pa ima i edukativnu dimenziju i doprinosi usvaršavanju. Verujem da će publici biti zanimljive priče o Novom Sadu i Vojvodini iz objektiva naših najboljih fotoreportera – rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i poželeo fotoreporterima mnogo sreće i uspeha u nastupajućoj godini.

Izložene su 63 fotografije trideset aktivnih fotoreportera. Među njima je i sedam dama i to Čila David, Jelena Ivanović, Gordana Jović, Marija Erdelji, Veronika Vujačić, Aleksandra Erski i Anabela Otoš. Zastupljeni su i autori koji su odavno dokazani na prostorima bivše Jugoslavije i koji su osvojili mnoštvo značajnih nagrada među kojima su Andraš Otoš, Geza Lenert, Jaroslav Pap, Martin Candir, Branko Lučić, Imre Sabo, Zoran Jovanović Mačak, Nikola Stojanović i Jovan Njegović Drndak. Na izložbi su i dela fotoreportera “Dnevnika” Slobodana Šušnjevića, Radivoja Hadžića, Filipa Bakića, te Gorana Mulića i Ilije Ramića. Čast mlađe generacije na izložbi brane Aleksandar Kamasi, Robert Getel, Nenad Mihajlović, Andrej Pap, Nenad Karlić, Miloš Milenković i Darko Dozet.

Organizatori ovogodišnje izložbe i proslave fotoreporterske Nove godine su Foto asocijacija Vojvodine, Muzej Vojvodine i viši kustos Darijuš Sami, a selektor je doajen jugoslovenske i srpske fotografije Borivoj Mirosavljević.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: Novisad.rs