Početna Gradske teme Građani se žalili na dostupnost i kvalitet zdravstvene zaštite

Građani se žalili na dostupnost i kvalitet zdravstvene zaštite

Od 19 prava pacijenata u ostvarivanju zdravstvene zaštite koja su propisana Zakonom, najčešće primedbe građana odnosile su se na pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, pravo na kvalitet pružanja zdravstvene zaštite i pravo na poštovanje pacijentovog vremena, saopštili su Savetnici za zatitu prava pacijenata.

Savetnik za zaštitu prava pacijenata, Mihajlo Knezi, kazao je da su u proteklih pet godina obradili oko 400 formalno podnetih prigovora, primili oko 600 stranaka i obavili više od 2000 telefonskih razgovora sa pacijentima, kojima su dali savete.

– Deo problema uspeli smo da rešimo i pre okončanja postupka po prigovoru, omogućavanjem neposredne komunikacije između ustanova i pacijenata. Trudimo se da ojačamo partnerski odnos između pacijenta i zdravstvenih ustanova i da jačamo svest o poštovanju prava, ali i obaveza pacijenata – izjavio je Knezi.

Na svečanosti povodom pet godina rada Saveta za zdravlje i Saveta za zaštitu prava pacijenata,održanoj u Skupštini grada Novog Sada, prisutni su imali priliku da postave pitanja, i da kroz izlaganje primera iz prakse i diskusiju, unaprede znanje iz ove oblasti.

Prema rečima v. d. načelnika Gradske uprave za zdravstvo Dragane Kojadinović cilj sastanka je da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Novom Sadu upoznaju sa rezultatima rada Saveta i Savetnika, kao i sa pravima i obavezama utvrđenih Zakonom o pravima pacijenata, kako bi doprineli unapređenju u ovom segmentu zdravstvene zaštite, prevenirali povrede prava pacijenata i zaštitili prava zdravstvenih radnika.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay