Početna Kultura Otvorena izložba povodom tri decenije od pada Berlinskog zida

Otvorena izložba povodom tri decenije od pada Berlinskog zida

0

Pad Berlinskog zida 1989. ponovo je ujedinio Istočnu i Zapadnu Nemačku, dva dela koja su 40 godina funkcionisala potpuno neujednačeno – politički, ekonomski, socijalno. Proslavljajući jubilej 30 godina od pada Berlinskog zida Ambasada Savezne Republike Nemačke i kulturna stanica Svilara juče su svečano otvorili izložbu „Ranije je bilo sve drugačije“ koju će publika moći da pogleda sve do 22. novembra.

Izložbu je otvorio ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib koji je izrazio zadovoljstvo zbog toga što publika u Srbiji ima priliku vidi slike pada Berlinskog zida, događaja koji je ponovo ujedinio Istočnu i Zapadnu Nemačku. On je dodao da je taj događaj simbol kraja Hladnog rata, te da u nemačkom i srpskom narodu postoje razlike u kulturi sećanja na taj period. Ova izložba je, kako je Šib naveo, prilika da se nove generacije kroz lica učesnika pada Berlinskog zida upoznaju sa tim delom istorije.

Prisutnima se obratio i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je istakao da će ova izložba osvežiti sećanje na jedan od najvažnijih događaja u modernoj istoriji, na rušenje Berlinskog zida, kao i na rušenje zidova koji su nastali nakon 9. novembra 1989. godine. On je naglasio da su nemački i srpski narod znali da izvuku pouke iz događaja koji su obeležili 20. vek.

“Večeras kada budemo gledali prizore i lica onih koji su učestvovali u rušenju Zida, istovremeno i onih koji su nam ukazivali na novu arhitekturu Evrope, na njene principe solidarnosti, zajedništva, međusobnog integrisanja, zapitaćemo se kakva su naša iskustva i da li smo izvukli pouke iz naših grešaka, i kuda stremimo u godinama koje su pred nama”, kazao je Mirović.

Izložbu čine 33 fotografije dvojice nemačkih umetnika, Haralda Hausvalda i Morisa Vajsa, koji su zabeležili kamerama scene iz svakodnevice Istočne Nemačke osamdesetih godina i trenutke pada Berlinskog zida 9. novembra 1989. godine.

Izložba će biti dostupna posetiocima od 10 do 18 časova, a ulaz je slobodan.

Izložba je deo programskog luka „Druga Evropa“ koji do 15. decembra predstavlja drugačiju, skrivenu, manjinsku, hrabru i izazivačku kulturu i umetnost novosadske scene, kroz različite vrste programa poput – Pozorišnog festivala jezičkih manjina sveta „Sinergija“, manjinskih medija, programa koji stvaraju osobe sa invaliditetom „Supermoćni“, nastupa neafirmisanih bendova iz Evropskih prestonica kulture, medijske umetnosti iz ženske perspektive, filmske umetnosti „Cinema now“ i drugih.

Dve nemačke države, Istočna i Zapadna, nastale 1949. godine, a razdvojene 1961. Berlinskim zidom. Ovaj zid ne deli samo nemačku državu i njene građane na dva dela, već simbolično predstavlja i podelu sveta tokom hladnog rata. Istočna Nemačka sa odnosima prema SSSR-u ubrzo preuzima jednopartijski socijalistički režim koji ideološki infiltrira svoje ljude, kontroliše ih putem medija, obrazovnih institucija, masovnih organizacija i zabranjuje im da pređu granicu prema Zapadnoj Nemačkoj.

Autor i foto: NsHronika