Početna Kultura Otvorena manifestacija “Leto u vrtu galerija 2016”

Otvorena manifestacija “Leto u vrtu galerija 2016”

0

Otvaranje manifestacije - J. Jovanov i V. Pistalo

U prepunom, do sada neotkrivenom delu bašte Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, sinoć u 21 sat, svečano je otvorena manifestacija “Leto u vrtu galerija 2016”, koja će i ovoga puta, petu godinu zaredom, Novosađanima pružiti priliku da avgustovske večeri provedu uz bogat kulturni program, u prijatnom letnjem ambijentu i društvu znamenitih umetnika.

Pozdravljajući prisutne, upravnica Spomen-zbirke Jasna Jovanov istakla je da je ovaj program pokrenut i prvi put realizovan 2012. godine u saradnji sa Galerijom Matice srpske, sa idejom da našim sugrađanima pruži adekvatnu zabavu tokom vrelih letnjih dana, ali i da im pritom omogući da upoznaju različite vrednosti svetske kulturne baštine, kao i destinacije koje su mnogima od nas nedostižne i daleke.

Otvaranje manifestacije - J. Jovanov i V. Pistalo 1

Imajući to u vidu, sasvim je bila jasna odluka čelnika Spomen-zbirke i Američkog kutka, uz čiju je podršku i asistenciju organizovano ovo veče, da manifestaciju otvori upravo čuveni književnik i profesor Vladimir Pištalo, laurelat NIN-ove nagrade i nagrade “Kočićevo pero”, istaknuti predavač i pisac najčitanije knjige u bibliotekama širom Srbije – “Tesla, portret među maskama”, koji godinama radi, stvara i živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jednočasovni put kojim je uvaženi profesor poveo prisutne, obojen entuzijazmom i živopisnim tonom, ukazao je na brojne značajne teme, postulate današnje percepcije Amerike kao zemlje praznine, paranoje, lepote, individualizma i slobode, na suštinu otkrića ovog kontineta, kreiranje njegove kulture i sveta kakvog danas poznajemo.

Predavanje Vladimira Pistala

Imenujući brojne istorijske ličnosti, javnosti manje znane u odnosu na Kolumba koji se zvanično smatra “pronalazačem” novog sveta, podsetio je na pojedine mitove i legende, moguća ali i utemeljena svedočanstva, kao i činjenicu da je otkrivanje i kreiranje Amerike u danas poznatim razmerama i granicama zapravo renesansni i kolektivni projekat.

– Otkrivanje Amerike je priča koja se nastavlja. To nije nešto što je prestalo, ona teče. Momenat dolaska u novu zemlju za mene je uvek bio jako uzbudljiv. I dan danas, ako odete na Elis ajlend možete osetiti to uzbuđenje koje vetrovi Menhetna nisu isprali, tu tugu jer ste za sobom ostavili sve što ste znali, i tu ogromnu nadu jer ste zakoračili u nešto novo. Svaki pojedinac, svi oni emigranti koji su došli brodovima doprineli su onim što su sa sobom doneli tom otkrivanju. Upravo su oni imali važnu ulogu u definisanju Amerike, i upravo su oni pomogli Americi da vidi sama sebe – rekao je Pištalo, prisećajući se razgovora koji je sa prijateljem na tu temu vodio u Njujorku, kao i sopstvenog doživljaja otkrivanja i upoznavanja jednog novog sveta.

Predavanje Vladimira Pistala (2)

Nakon iscrpnog nizanja teza i primera o sprezi evropskog kontinenta i novootkrivenog američkog, analize razloga koji leže u osnovi potrebe za dolaskom i ličnim “osvajanjem” tih novih prostranstava, napomene da su oslobođenost mišljenja i indijansko leto dve najlepše stvari koje Amerika pruža, sumiranog istorijskog prikaza i sopstvenog viđenja ove zemlje iz perspektive čoveka i pisca, Pištalo je na samom kraju inspirativne putopisne priče istakao ogroman značaj individualnog otkrića kao pojma koji se nalazi na samoj granici spasa.

Vladimir Pistalo (2) Predavanje Vladimira Pistala (3) Vladimir Pistalo

Autor: Marija Milošević
Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog