Početna Kultura Počeo deveti po redu “Tamburica fest”

Počeo deveti po redu “Tamburica fest”

0

DSC_6635

“Tamburica fest 2016”, deveti po redu svetski tamburaški festival, počeo je danas i trajaće do 25. juna u Novom Sadu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz učešće 10 orkestara u takmičarskom delu programa, kao i 20 tamburaških bandi i zvezda estrade u revijalnom delu festivala.

Festivalska dešavanja počela su danas na “Svetski dan muzike”, kada u 18:30 krenula “tamburaška promenada” Dunavskom, Zmaj Jovinom i ulicom Modene, defile domaćih orkestara koji će muzicirati sve do 23 časa.

U festivalskoj uvertiri u centru grada, 21. i 22. juna, Novosađane će animirati čak 15 tamburaških bandi, najpre uz “bećarac” zajedničkom šetnjom orkestara “Miris lipa”, “Orkus”, “Stari drugari”, “Da zna zora”, “Stari đeram”, “Adio”, “Brile”, “Keš dur”, “Vaš kec iz rukava” … iz Deronja, Titela, Bocina, Žablja…

Jednako tako biće i druge festivalske večeri, 22. juna, a u četvrtak, 23. juna, programi će se dešavati na Trgu slobode. Najpre, oko 17 časove kreće “Tamburaška fijakerijada” novosadskim bulevarima i ulicama, a u 19 sati nastupaju orkestri Vase Jovanovića i “Mesečina” uz koncert Đorđa Čavića i nastupe folklornih ansambala.

U petak, 24. juna, festival se “seli” na Petrovaradinsku tvrđavu, gde će za prestižne festivalske nagrade tambure ukrstiti “Sremska banda” i “Zorule” (Srbija), “Garavi” (Hrvatska), “Crnogorski tamburaši” (Crna Gora) i “Mohački tamburaški orkestar” (Mađarska), a u revijalnom delu te večeri nastupiće legendarni Zvonko Bogdan sa svojim tamburašima i orkestar “Dijako” iz Đakova. Svi ti programi su besplatni za ljubitelje umilnog zvuka tamburice.

Za završno veče festivala, u subotu, 25. juna, kada će se takmičiti “Bečki tamburaši” (Austrija), “Zlatna suza” (Rumunija) “Uspomena” (Hrvatska), “BL Merak” (RS BiH) i “Tajna” (Srbija), ulaznica košta 500 dinara u pretprodaji, a na sam dan festivala 700 dinara.

Revijalni deo poslednje festivalske večeri, kada će biti i proglašeni najuspešniji učesnici, obeležiće novosadski “Hercenšlus” sa svojim “laloškim svingom”, a za kraj nastupa Halid Bešlić sa svojim orkestrom i specijalnim gostom, Zoranom Kalezićem.

U okviru ovogodišnjeg festivala tradicionalno će se održati i saziv likovne kolonije “Tamburica fest 2016.”, deveti po redu na kojem učestvuje devet likovnih umetnika.

Svoje radove na terasi likovnog kruga na Petrovaradinskoj tvrđavi u petak, 24. juna u 20 sati predstaviće Janoš Mesaroš, Branka Stojsavljević, Slobodan Miljević, Silvija Jelačić, Kolja Obrovski, Saša Dobrić, Igor Cvejanović, Slobodan Bajić i Borivoj Popržan.

Autor: Tanjug