Početna Kultura Počeo festival umetnosti Ruid al Sud

Počeo festival umetnosti Ruid al Sud

0

unnamed

U Novom Sadu tokom pet dana od 4. do 8. avgusta biće održan Festival umetnosti Ruid al Sud Srbija. Cilj ove manifestacije je promocija međunarodne saradnje institucija koja je ostvarena prvom edicijom festivala održanog prošle godine u Argentini, San Huanu.

U ovoj godini u Novom Sadu se festivali kulturnog karaktera smenjuju, što ide u prilog kandidaturi Novog Sada za prestižnu titulu Evropske prestonice za 2021. i kandidaturi za Omladinsku prestonicu za 2018. godinu, objasnio je šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

unnamed (2)

Dorotea Vejnović, regionalni direktor festivala je istakla da je ovaj festival rezultat trilaterarnog projekta Argentine, Italije i Srbije. Ovo je jedinstvena manifestacija u našem gradu u okviru koje će sadržaj biti raznovrstan. Naši sugrađani i svi oni koji planiraju da posete ovaj umetnički projekat moćiće da se upoznaju sa savremenom muzikom i umetnošću, elektronskom i džez muzikom, srpskim i argentinskim folklorom i na taj način publika će se upoznati sa kulturom i tradicijom drugih, prijateljskih gradova Novog Sada. Ovo je odlična prilika da se mladi umetnici iz naše zemlje i inostranstva promovišu.

unnamed (1)

Nakon svečane ceremonije otvaranja, u Svečanoj sali Gradske kuće održan je koncert na kome su nastupili Mešoviti hor pod vođstvom Tamare Petijevin i Novosadskog duvačkog kvinteta.

Program će biti popunjen predavanjima, prezentacijom, koncertima i kreativnim radionicama koje će držati profesori i umetnici iz Srbije, Italije, Argentine i Švajcarske.

unnamed (3)

Radionice i predavanja biće održani svakog dana od 9 časova u Kulturnom centru Novog Sada, a u večernjim časovima biće održani koncerti na više lokacija u gradu.

Ulaz na radionice i koncerte biće besplatan.

Autor: Ljiljana Kozarev, nshronika.rs