Početna Kultura Počinje Festival proze

Počinje Festival proze

0

Jedanaesti međunarodni festival proze “Prosefest” počeće danas u Srpskom narodnom pozorištu sa početkom u 18 časova.
Na sceni “Pera Dobrinović” biće uručena i književna nagrada “Milovan Vidaković” austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Nagradu će uručiti Vladan Vukosavljević, ministar kulture Vlade Republike Srbije, dok će pozdravnu reč uputiti direktor Kulturnog centra Novog Sada, Bojan Panaotović.

Gosti “Prosefesta”, koji traje do 21. aprila, biće i Luisa Valensuela (Argentina), Slobodan Šnajder (Hrvatska), Santjago Ronkaljolo (Peru), Branko Anđić (Argentina), Drago Kekanović (Hrvatska), Mirko Demić (Srbija) i Žarko Radaković (Nemačka) koji je sa nemačkog na srpski jezik preveo 25 knjiga Petera Handkea.

Minulih godina na ovom festivalu gostovalo je 90 pisaca, od kojih je polovina iz inostranstva, a od 45 domaćih pisaca, njih 15 su dobitnici NIN-ove nagrade.

Novosadski srednjoškolci i ovog proleća čitali su knjige naših i svetskih prozaista kako bi se pripremili za razgovore sa njima na 11. “Prozefestu”.

Ove godine učestvuju učenici gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”, “Isidora Sekulić” i “Svetozar Marković” i studenti Filozofskog fakulteta, a pisci mahom ostaju bez teksta jer ne očekuju tako dobro promišljena i pronicljiva pitanja o onome što su napisali.

“Prosefest” je u svojoj dosadašnjoj istoriji imao blizu 20.000, uglavnom mladih, posetilaca koji su se sreli sa majstorima pisane reči iz celog sveta.

Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novog Sada, koji je domaćin festivala, naglašava da je osnovna poruka “Prosefesta” – ljubav prema knjizi, da je čitanje osnova napretka i upućuje apel mladim generacijama da knjigu doživljavaju zaista kao najboljeg prijatelja.

Festival, čiji je moto “Zauzmi pozu-čitaj prozu”, iz godine u godinu ostavlja trajan pečat Novom Sadu, pečat kakav i priliči evropskoj prestonici kulture, primetio je nedavno predsednik Organizacionog odbora manifestacije Nenad Šaponja.

Autor: RTV, Tanjug
Foto: Kulturni centar Novog Sada