Početna Kultura Počinje festivalski mesec u Srpskom narodnom pozorištu

Počinje festivalski mesec u Srpskom narodnom pozorištu

0

Tri najpopularnije predstave beogradskog Ateljea 212 novosadska publika može da pogleda već početkom maja i to kao uvod u festivalski mesec u ovom Pozorištu!

Predstava „Amsterdam“ renomirane izraelske autorke Maje Jasur Arad, u režiji Ive Milošević biće odigrana 6. maja, „Pristanak“ savremene engleske pozorišne rediteljke i spisateljice Nine Rejn, reditelja Nebojše Bradića biće izveden 7. maja, dok će komad „Lažljivica“ Nikolaja Koljade, u režiji Stefana Sablića publika gledati 8. maja u Novom Sadu.

 „Ovo je samo početak velike razmene. Za nas je izuzetno važno, posebno poučeni zatvorenošću i pandemijom, da imamo priliku da pokažemo sve što radimo u ovom pozorištu, a što itekako ima kvalitet. Zato je dogovoreno da Atelje 212 u maju predstavi najbolje kod nas, a Srpsko narodno pozorište u novembru kod njih“, objašnjava direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović.

U centru zbivanja komada „Amsterdam“ je glavna junakinja, izraelska violinistkinja koja stanuje u Amsterdamu i u poodmakloj je trudnoći. Jednog dana misteriozni račun za gas datiran još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu. Ovaj događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja i pitanja kolektivnog identiteta, osećanja izopštenosti, otuđenosti, neprilagođenosti. U predstavi igraju: Dragana Đukić, Ana Mandić, Dejan Dedić, Marko Grabež i muzičar Vladimir Pejković. Premijerno izvođenje predstave „Amsterdam“ u Ateljeu 212 bilo je prvo izvođenje ovog komada na sprsko-hrvatskom govornom području, kao i prvo izvođenje nekog teksta renomirane izraelske autorke Maje Jasur Arad na ovim prostorima, za koju je ova spisateljica dobila prestižnu nagradu za dramski tekst Theatertreffen’s Stückemarkt prize, u Berlinu.

„Pristanak” je moćna, bolna ali i zabavna drama Nine Rejn, koja proverava dokaze sa svake strane i dovodi grčku boginju Nemezis u savremeni kapitalististički svet, da nepogrešivo usmeri svoju pravednu srdžbu i podeli svima ono što im pripada. Napisan britkim jezikom, pametan i višeslojan komad Nine Rejn bavi se aktuelnim temama, posebno bliskim interpersonalnim odnosima koji se prepliću i u profesionalnim i ličnim zivotima mladih ljudi koji su glavni akteri. „Pristanak” je premijerno izveden u londonskom Nacionalnom teatru 2017, da bi naredne sezone bio prebačen u Pozorište Harold Pinter na Vest Endu. U predstavi igraju: Bojan Žirović, Tamara Dragičević, Marko Grabež, Branislav Trifunović, Jovana Gavrilović, Jelena Stupljanin i Sofija Juričan.

Nikolaj Koljada, predstavanik „gvozdenog veka“ ruske književnosti, jedan od najigranijih savremenih dramskih pisaca, i u drami „Lažljivica“ izvlači iz mraka i osvetljava likove sa ruba, epizodiste koji ni u sopstvenom životu ne igraju glavne uloge. Dve junakinje lažljivice su dve starije žene, jedna drugoj neophodne, koje se sreću u malom, neuglednom provincijskom muzeju nacionalne istorije i nepotrebnih relikvija. Svađaju se, sumnjaju, negiraju i sećanja i živote jedna drugoj, dovode u pitanje istinitost i tvrdnji i postojanja svake od njih. Sumnjajući u drugu, posumnjaju i u sebe i za kratko vreme obe gube krhke oslonce svojih tužnih neprimetnih života. Ovo je urnebesna, topla i duhovita priča o samoći, o potrebi za prijateljem, o prolaznosti i velikim snovima na sporednim kolosecima. U predstavi igraju: Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović.

Gostovanje Ateljea 212 biće samo uvod u festivalski mesec u Srpskom narodnom pozorištu koji se nastavlja mini festivalom Naši dani, a sledi ga i Sterijno pozorje. Svi zainteresovani, ulaznice mogu pronaći na Blagajni SNP-a ili putem sajta Srpskog narodnog pozorišta.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Atelje 212